„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Liturghii arhierești și comemorări ale eroilor
Mii de credincioşi au fost prezenţi în bisericile de mir şi mănăstirile din cuprinsul Mitropoliei Olteniei de praznicul Înălţării la cer a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iar în cimitirele şi la monumentele eroilor au avut loc ceremonii militar-religioase întru pomenirea eroilor neamului care s-au jertfit pentru credinţa ortodoxă strămoşească, pentru neam şi ţară.
În Arhiepiscopia Craiovei, credincioşii din Parohia Arcani II, Filia Câmpoşeni, Protoieria Târgu Jiu Nord, au trăit bucuria duhovnicească a participării la Sfânta Liturghie arhierească şi la slujba de resfinţire a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, săvârşite de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Praznicul Înălţării Domnului a avut conotaţii speciale pentru credincioşii gorjeni din Filia Câmpoşeni a Parohiei Arcani II, care au participat la Sfânta Liturghie arhierească şi la resfinţirea bisericii închinate Sfântului Ierarh Nicolae, oficiate de către IPS Părinte Mitropolit Irineu. Evenimentul a încununat munca depusă aici în ultimii ani pentru consolidarea şi restaurarea sfântului locaş, monument istoric ridicat între anii 1870 și 1872. Pentru implicarea deosebită în realizarea acestei sfinte lucrări, preotul paroh Florian Radu Drăgulescu a primit rangul bisericesc de iconom, iar mai multe persoane au primit gramate de mulţumire din partea Mitropoliei Olteniei. În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârşită şi hirotonia întru preot a diaconului Adrian Nicolae Calotă, pe seama Parohiei Buzeşti, Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj. La final, Mitropolitul Olteniei a rostit un cuvânt de învăţătură despre sărbătoarea Înălţării la cer a Mântuitorului.
„Sărbătoarea Înălțării Domnului este praznicul mult așteptat după Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos de întreaga creștinătate, care, de fiecare dată, cu fiecare sărbătoare călătorește cu Mântuitorul Iisus Hristos, cu evenimentele care s-au scurs din viața Lui de la Naștere la Înviere și apoi la Înălțarea la ceruri și la Pogorârea Sfântului Duh. Serbăm aceste momente și le trăim pe fiecare în parte cu intensitatea potrivită momentului. Dacă la Înviere ne-am bucurat laolaltă, am primit Lumina Sfântă și ne-am salutat toți cu salutul: «Hristos a înviat!», astăzi, după patruzeci de zile, noi ne bucurăm iar pentru că Mântuitorul Iisus Hristos S-a Înălțat la ceruri și mărturisim: «Hristos s-a înălţat!» Sfinții Apostoli, imediat după ce S-a Înălțat Domnul, au trăit bucurie mare, iar Mântuitorul le-a dat sfat: «Să nu vă îndepărtați de Ierusalim, până ce nu vă veți umple de Duhul Sfânt!» Reţinem de aici că nici noi nu trebuie să ne îndepărtăm niciodată de Biserică, căci Biserica este «mama» noastră, este «plămânul» care respiră și «inima» ce bate în fiecare credincios. Așa cum cărămizile fac parte din biserică și nu poți să scoți un stâlp sau un perete pentru că biserica pică, așa și dumneavoastră faceți parte din Biserică și nici unul nu este de neluat în seamă, ci trebuie considerat de mare importanță înaintea lui Dumnezeu. De aceea, vi se cuvin felicitări astăzi pentru această lucrare și să continuați pe mai departe în credința noastră sfântă ortodoxă, în dragostea unii față de alții și în preamărirea lui Dumnezeu, așteptând învierea morților și viața veacului ce va să fie. Amin!”, a încheiat IPS Irineu.
La final, IPS Irineu, alături de preoţii şi diaconii slujitori, a oficiat slujba de Parastas pentru eroii români căzuţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe.
Ziua Eroilor la Râmnicu Vâlcea
În această zi de sărbătoare, în care Biserica a prăznuit Înălțarea Domnului şi Ziua Eroilor la Catedrala „Înălţarea Domnului” din Râmnicu Vâlcea, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, în municipiul Râmnicu Vâlcea, Ziua Eroilor a fost marcată în mod deosebit la Cimitirul „Cetăţuia”, unde se află și Monumentul Eroilor.
La această manifestare publică de conștiință națională au participat numeroase oficialități.
Evenimentul a început cu intonarea Imnului național. A urmat slujba de pomenire pentru eroii neamului, care a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, înconjurat de un sobor de preoți. Apoi, în semn de omagiu pentru cei care s-au jertfit pentru noi, cei de astăzi, la Monumentul Eroilor au fost depuse mai multe coroane de flori din partea autorităţilor publice judeţene şi locale. Au depus flori și elevi ai mai multor școli și licee din oraș, însoțiți de directorii și profesorii lor de religie. În tot acest timp s-a interpretat Imnul eroilor.
În încheiere, cu mare solemnitate, au avut loc defilarea gărzii de onoare, formată dintr-un detaşament constituit din militari genişti de la Centrul de instruire pentru geniu „Panait Donici”, și parada mai multor unităţi specializate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Liturghie arhierească și la Drobeta-Turnu Severin
Cu ocazia praznicului Înălțării Domnului, la Monumentul Eroilor din Drobeta-Turnu Severin a avut loc o slujbă de pomenire a tuturor eroilor neamului românesc, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru demnitatea și libertatea poporului român și pentru apărarea credinței noastre strămoșești.
Slujba Parastasului a fost săvârșită de către un sobor de preoți și diaconi, delegat de la Centrul eparhial. În cinstea eroilor neamului românesc au fost adresate mai multe alocuțiuni, iar reprezentanții celor mai importante instituții locale și centrale au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor Români. Momentul comemorativ s-a încheiat cu o defilare a gărzii de onoare a Garnizoanei Drobeta-Turnu Severin.