„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Lucrarea catehetică în parohiile din Dolj şi Gorj
Arhiepiscopia Craiovei va prezenta sâmbătă, 19 ianuarie, bilanţul activităților realizate în anul precedent. Între preocupările importante din anul 2018, un rol deosebit de important l-au avut şi cele din cadrul Sectorului catehetic, fiind legate în principal de viaţa parohiilor din cuprinsul eparhiei.
Fiecare activitate catehetică din cuprinsul anului 2018 a adus un plus de calitate în lucrarea misionară şi mărturisitoare a Bisericii oltene. Cele mai multe legate de tematica anului omagial, dedicat Marii Unirii de la 1918 şi făuritorilor ei, iniţiativele parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei au venit în primul rând în întâmpinarea tinerilor.
Activităţi catehetice în parohiile doljene
Parohia „Sfântul Nicolae”-Brânduşa din Craiova s-a numărat anul trecut între cele mai active comunităţi parohiale pe plan catehetic. Sub coordonarea preotului paroh Gabriel Sorescu s-au desfăşurat o serie de activitaţi cu caracter misionar-catehetic prin intermediul grupului de tineri. Astfel, membrii grupului au decis ca activităţile să fie repartizate conform domeniilor de activitate, în următoarele duminici: duminica întrebărilor deschise, duminica de cateheză, duminica activităţilor de lucru, duminica ieşirii în aer liber. De asemenea, pe 25 martie, tinerii grupului parohial au participat la Marşul pentru viaţă, iar în perioada 1-4 septembrie au participat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi de la Iaşi. De asemenea, membrii grupului parohial s-au remarcat şi ca voluntari la Târgul Jucăriilor, ediţia a VIII-a, care a avut loc în luna octombrie.
De asemenea, în Parohia „Sfinţii Ioachim şi Ana”-Harşu din Protopopiatul Craiova Nord, municipiul Craiova, s-au desfăşurat „Serile Harşu”, în perioada Postului Sfintelor Paşti şi a Postului Naşterii Domnului, Şcoala de vară Harşu, la care au participat 100 de copii din Craiova, Festivalul iei şi portului popular.
La Parohia Branişte, de lângă Craiova, în cadrul parteneriatului încheiat cu Şcoala şi Primăria Işalniţa, pe de o parte, şi Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, Liceul „Alexandru Filipaşcu” şi Primăria Petrova - judeţul Maramureş şi intitulat „Dincolo de cuvinte”, s-au organizat două şcoli de vară, una la Işalniţa şi alta în Maramureş, care au avut ca ţintă un număr de 13 elevi din fiecare comunitate.
La rândul lor, preoţii din parohia craioveană Rovine au organizat în biserica cu hramul „Ziua Crucii” un amplu program de catehizare. Au fost bifate, de asemenea, mai multe participări la emisiunea „Spirit şi Credinţă”, care a avut drept obiectiv păstrarea identităţii naţionale şi spirituale prin valorificarea tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti.
Parohia craioveană Romaneşti, din Protopopiatul Craiova Sud, a desfăşurat manifestări artistice cu preşcolarii de la Grădiniţa „Nicolae Romanescu” din Craiova, pelerinaje la sfintele mănăstiri din judeţul Gorj, pentru cei 20 de beneficiari ai proiectului „A doua şansă”, donaţii de icoane pentru sălile de clasă ale grădiniţelor cu care au încheiat parteneriat educaţional: Grădiniţa „Nicolae Romanescu”, Grădiniţa nr. 43 Valea Roşie şi Grădiniţa nr. 50 Rovine.
În Parohia Secui s-au desfăşurat o serie de activităţi educaţional-culturale, dată fiind buna colaborare a preotului paroh cu şcoala generală din localitate, dintre care cele mai importante au fost: concursul de eseuri „Sfinţii Brâncoveni”, cursuri de pictură religioasă, premierea elevilor merituoşi ai şcolii generale din localitate.
Parohia „Sfântul Nicolae”-Mofleni şi-a îndreptat atenţia îndeosebi spre copiii şi tinerii din parohie. Astfel s-a înfiinţat Şcoala duminicală „Sfântul Nicolae” prin care se desfăşoară activităţi de dezvoltare cognitivă şi motrică, parteneriate cu grădiniţa şi Şcoala „Anton Pann” din Mofleni, cu Şcoala de hipoacuzici „Sfântul Vasile” din Craiova, activităţi de catehizare cu copiii de la apartamentele sociale, prin intermediul Asociaţiei „Pro Vita”, precum şi activităţi caritabile pentru familiile nevoiaşe.
Prin proiectul de parteneriat „Lăsaţi copiii să vină la Mine”, Parohia Malu Mare şi-a propus să aducă un aport semnificativ la educaţia religioasă a copiilor şi să consolideze legătura dintre Biserică, şcoală şi comunitate. Scopul proiectului a fost reducerea abandonului şcolar, cunoaşterea învăţăturilor ortodoxe, ajutorarea elevilor nevoiaşi. Acesta a avut ca ţintă un număr de 27 de elevi ai şcolii primare din Malu Mare. Printre alte activităţi care au cuprins discuţii, fişe de lucru pe teme duhovniceşti, dar şi de sănătate, în perioada 12 martie - 10 decembrie, s-au derulat activităţi de dezvoltare a abilităţilor personale, concursuri, planşe tematice și jocuri didactice: „Poveşti modelate”, „Icoana din sufletul meu”, „Lăsaţi copiii să vină la Mine,” „În dar aţi luat, în dar să daţi”.
Proiecte catehetice în Protopopiatul Băileşti
În Protopopiatul Băileşti au avut loc mai multe manifestări culturale dedicate Zilei Eroilor, Zilei Naţionale, cele prilejuite de comemorarea marelui actor Amza Pellea, dar şi filantropice organizate de Centrul educaţional „Teodora”, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” şi Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel” din Băilești, care au fost posibile datorită implicării preoţilor şi prin parteneriatele încheiate cu instituţiile din comunităţile pe care le păstoresc. Dintre parohiile care derulează activități catehetice cu tinerii, se remarcă: Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Băilești, care a participat la faza națională a Concursului de creație „Icoana și Școala Mărturisirii”, Parohia Bârca cu o serie de acțiuni care au avut drept scop păstrarea identităţii naţionale şi spirituale prin valorificarea tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti, intermediind deplasarea unui grup de 50 de copii în regiunea Trento - Italia, şi Parohia Moțăței, care a organizat concursuri pe teme biblice în cadrul proiectului „Școala altfel”.
Bilanţ catehetic în parohiile gorjene
Pe parcursul anului 2018, în Protopopiatul Târgu-Jiu Sud s-au încheiat o serie de parteneriate între preoţii parohi, cadrele didactice care predau disciplina religie și autoritățile locale. În acest context, de o importanţă deosebită sunt activităţile culturale desfăşurate cu ocazia împlinirii a 61 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuși, precum și cea de a XXXVIII-a ediție a Festivalului internațional de literatură „Tudor Arghezi”. În ceea ce privește activitatea catehetică, aceasta se desfășoară prin intermediul grupurilor de copii și tineret înființate la nivelul parohiilor Rovinari I, Rovinari II, Strâmba Jiu, „Înălţarea Domnului și Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Târgu Jiu. Tot în acest sens, mai multe parohii din Protopopiatul Târgu-Jiu Nord au derulat activităţi catehetice de tip şcoala de duminică sau şcoala de vară, în colaborare cu primăriile şi instituţiile de învăţământ, şi au participat la o serie de evenimente organizate în parteneriat cu Consiliul judeţean, Muzeul şi Biblioteca Judeţeană și cu Centrul „Constantin Brâncuşi”. Începând cu ianuarie 2018, au continuat în parohiile din Protopopiatul Târgul Cărbuneşti întâlnirile periodice cu tinerii din grupurile catehetice, dintre care cea mai importantă a fost Congresul tinerilor ortodocşi din Mitropolia Olteniei, care a avut loc la Parohia Poiana de Sus şi a avut ca temă „Familia în contextul provocărilor actuale”.