„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Maica Domnului - vas ales al Împărăţiei cereşti”
Praznicul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” a fost cinstit şi anul acesta în mod deosebit la Mănăstirea Lainici, lavra de pe defileul Jiului. Câteva sute de credincioşi au participat la hramul sfântului aşezământ monahal, Sfânta Liturghie fiind oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Maica Domnului a fost cinstită în Lavra Sfântului Irodion de la Lainici de sute de pelerini veniţi din Oltenia, dar şi de peste munţi, îndeosebi din judeţul Hunedoara, pentru a sărbători hramul bisericii vechi, construită la începutul secolului al XIX-lea de către monahii care au vieţuit în aceste locuri. Sărbătoarea a avut conotaţii speciale deoarece anul acesta se împlinesc două secole de la sfinţirea bisericii, aşa cum reiese din pisania aşezată la intrarea în sfântul locaş. Bucuria duhovnicească a cinstirii hramului tradiţional al sfântului aşezământ monahal a fost sporită de prezenţa în mijlocul credincioşilor a IPS Părinte Mitropolit Irineu, care a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba a fost săvârşită la Altarul bisericii celei noi, în care se găsesc adăpostite moaştele Sfântului Cuvios Irodion şi icoana Maicii Domnului „Grabnic ascultătoarea”.
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Mitropolitul Olteniei a subliniat semnificaţia duhovnicească a momentului intrării în biserică a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. „Astăzi se împlineşte voia lui Dumnezeu, aşa cum spunem în cântările dedicate praznicului, căci Fecioara cea luminată în templu se aduce spre a vesti omenirii venirea în lume a Mântuitorului Iisus Hristos. Maica Domnului a fost adusă de mică în templu pentru a se hrăni cu cele cereşti şi a deveni vas ales al Împărăţiei lui Dumnezeu, Fecioară preacurată pe care Împăratul ceresc a ales-o pentru a naşte pe Fiul Său şi Mântuitorul nostru. Aşadar, prin aducerea la templu, Maica Domnului şi-a păstrat sufletul şi trupul curate, devenind locaş al Preasfintei Treimi înainte de Întruparea Fiului. Aşa se cădea, să fie pregătită Cămara Împărătească, locul cel mai cinstit şi preamărit, că Dumnezeu nu se putea coborî decât în Cea care avea să se pregătească întru totul, răspunzând astfel chemării cereşti de a fi Mamă a lui Dumnezeu. În acest fel, pe de o parte spunem că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu se dăruieşte lui Dumnezeu cu totul şi, pe de altă parte, că şi Dumnezeu i se dăruieşte cu totul prin coborârea în pântecele ei, spre a Se naşte Dumnezeu adevărat şi om adevărat. De aceea este atât de important să cinstim cu toată evlavia momentul intrării în templu a Maicii Domnului, pentru că aici s-a pregătit, s-a format, a trăit experienţa pogorârii Duhului Sfânt, a vorbirii cu îngerii, agonisind astfel dumnezeirea de care avea nevoie pentru a-L primi pe Fiul lui Dumnezeu şi a deveni cu adevărat Maica Vieţii. Ştim că viaţă s-a numit şi Eva, dar prin neascultare ea a adus omenirii moartea, pe când Maica Domnului, ascultând permanent de glasul lui Dumnezeu, vrăjmaşul diavol nu a mai putut introduce în sufletul ei otrava păcatului, devenind cu adevărat Viaţă, Rai Cuvântător, Templul cel binecuvântat în care Dumnezeu S-a făcut om”, a spus IPS Irineu.
După slujba euharistică, pelerinii au luat parte la tradiţionala agapă frăţească organizată în trapeza mănăstirii de către stareţul cinstitului aşezământ monahal, părintele arhimandrit Ioachim Pârvulescu.