„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Mănăstirea Cămărășeasca, în haină de praznic
Mănăstirea Cămărășeasca, unul dintre cele mai vechi centre monahale din Arhiepiscopia Craiovei, şi-a serbat ocrotitorul, cu ocazia praznicului „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Obștea monahală l-a primit în mijlocul ei pe Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a săvârșit aici Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Anul acesta, la ziua de prăznuire a Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a slujit, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la biserica mănăstirii care poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul. În cuvântul de învățătură, IPS Părinte Irineu a vorbit despre moartea Înaintemergătorului, relatat de către Sfântul Evanghelist Marcu: „Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul ne aduce în prim plan un moment trist din viața acestui ales al lui Dumnezeu și prieten al Mântuitorului Hristos, chiar neam cu Acesta. Este vorba de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, un moment care a întristat atât pe ucenicii săi, cât și pe toți cei care așteptau pe Mesia, pe Mântuitorul Iisus Hristos”. Mitropolitul Olteniei a vorbit și despre situația cumplită în care Irod s-a lăsat ademenit. Deși îl avea la suflet pe Sfântul Ioan, nu a reacționat nicidecum la cererea Salomeei de a-i oferi pe tipsie capul Sfântului Ioan. Omul căzut, pătimaș, aproape că nu mai deosebește răul de bine. Din nefericire, creștinul poate cădea oricând în starea nefericită a lui Irod. Cu alte cuvinte, „în viața noastră sunt și momente de ospăț ca la Irod, dar trebuie să fim cumpătați, trebuie să fim cu rațiune, să nu ne biruiască patimile, căci ceea ce pornește din stomac, aceea este pentru lucrurile pământești, dar ceea ce pornește din minte este pentru viața veșnică, și dacă mai adăugăm la aceasta și inima, sentimentele noastre, părerea de rău, remușcarea pentru greșelile noastre, atunci, de bună seamă că Dumnezeu ne va mângâia și ne va ține permanent alături de Sine, alături de Împărăția Sa, așa cum ne-a spus: Fără de Mine nu puteți face nimic! Deci să ne întoarcem la Dumnezeu ca nu cumva să ajungem, sfătuiți de cel rău, și să facem rele și mai mari”.
La final, IPS Părinte Irineu a ținut să vorbească despre rolul Bisericii și al Sfintelor Taine în vindecarea omului căzut. Prin pocăință, primim de la Bunul Dumnezeu iertare și loc în Împărăția cerească. Avem nevoie doar de hotărârea serioasă de a rupe legătura cu păcatul și de a ne alipi de Dumnezeu. Timpul acesta este timpul mântuirii și trebuie să-l folosim cum se cuvine, dându-I Domnului inima și toate ale noastre.
Sfântul Ioan Botezătorul este considerat ultimul proroc al Vechiului Testament și cel care realizează trecerea la Noul Testament. Conform iconomiei divine, Sfântul Ioan este cel care primește darul să-L boteze pe Mântuitorul Hristos în râul Iordanului, iar pentru activitatea sa de propovăduire a lui Mesia a primit apelativul de Înaintemergătorul și Botezătorul lui Hristos. Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ioan de nu mai puțin de 7 ori în cursul anului bisericesc, și anume: pe 23 septembrie – Zămislirea Sfântului Ioan; pe 24 iunie – Nașterea sa; pe 7 ianuarie – Soborul Sfântului Ioan Botezătorul; pe 29 august – Tăierea capului Sfântului Ioan; pe 24 februarie – Prima și a doua aflare a capului Sfântului; pe 25 mai - A treia aflare a capului și Duminica dinaintea Nașterii Domnului Iisus Hristos, atunci când sunt pomeniți toți prorocii Vechiului Testament.