„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Mănăstirea Cerneți și-a serbat cel de-al doilea hram
Mănăstirea mehedinţeană Cerneţi şi-a sărbătorit luni, 29 octombrie, hramul, pe Sfânta Cuvioasă Anastasia Romana. Este cel de-al doilea hram al sfântului aşezământ monahal, după „Sfânta Treime”.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoţi. La hram au venit credincioşi din localitate şi din Drobeta-Turnu Severin. An de an, dreptslăvitorii creștini calcă pragul chinoviei seculare, închinând lui Dumnezeu câteva ore de rugăciune și comuniune frățească. În cadrul Sfintei Liturghii, PS Părinte Nicodim a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Claudiu Pițiga, care va fi hirotonit preot în data de 3 noiembrie pe seama Parohiei Pădina din Protopopiatul Vânju Mare, județul Mehedinți.
Vechea vatră monahală de la Cerneţi este aşezată în imediata apropiere a municipiului Drobeta-Turnu Severin. Pentru că este o mănăstire de maici, cu prilejul târnosirii din 24 august 2008, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a rânduit pentru mănăstirea de aici şi un al doilea hram, „Sfânta Cuvioasă Anastasia Romana”, pomenită în fiecare an la 29 octombrie. Mănăstirea a fost zidită în anul 1662 de Grigore Ghica voievod şi este cunoscută în istorie şi ca aşezământ episcopal, atestată ca aşezare monahală de călugări, iar ca ultim monah vieţuitor este pomenit protosinghelul Ghenadie, plecat la Domnul în anul 1837. Biserica fortificată are un turn clopotniţă masiv şi înalt, ziduri groase şi ferestre de tragere înguste, permiţând apărarea din interior. Slujbele în biserica mănăstirii au fost oficiate o bună parte de timp de preotul paroh din satul Cerneţi, iar din anul 1970 mănăstirea a fost trecută în patrimoniul Muzeului „Porţile de Fier”, moment în care toate obiectele de cult au fost asimilate în depozitul muzeului, loc în care se pot vedea şi astăzi.