„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Mănăstirea Cozia are un nou stareţ
Un nou stareț a fost instalat duminică, 4 noiembrie, la mănăstirea vâlceană Cozia de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Ierarhul a săvârșit aici Sfânta Liturghie, iar la final l-a instalat pe protosinghelul Veniamin Luca, care este cel de-al 85-lea stareț, în demnitatea de păstor al așezământului monahal de pe valea Oltului.
În Duminica a 22-a după Rusalii, Mănăstirea Cozia a primit vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, care a săvârşit aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. La finalul slujbei euharistice, arhiereul vâlcean a tâlcuit pericopa evanghelică a duminicii, a Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, arătând că aceasta „ne invită să fim mult mai atenți și sensibili la suferința aproapelui, la nevoile celor aflați în lipsuri și dificultăți. Scopul nostru nu este să ne închidem în autosuficiența noastră, ci să ne apropiem de semenul nostru în toate aspectele și manifestările vieții acestuia, după pilda Mântuitorului Hristos, Care nu a venit să I Se slujească, ci ca să slujească, dându-Și viața răscumpărare pentru mulți. Părinții Bisericii sesizează în scrierile lor, pe de o parte, uriașul pericol pe care îl reprezintă pentru om acumularea de tot mai multe bunuri materiale, uitându-L pe Dumnezeu, Care este în spatele darului, iar pe de altă parte, necesitatea bunei ei întrebuințări. Părintele Dumitru Stăniloae, de multe ori, accentua faptul că întotdeauna în dar trebuie să vedem Dăruitorul. Omul nu trebuie să se vadă un stăpân al bogăției pe care Dumnezeu i-a dăruit-o, ci doar un chivernisitor al ei, potrivit Sfântului Apostol Iacov, care ne întărește în dreapta învățătură, spunând: «Toată darea cea bună și tot darul desăvârșit de sus este, pogorând de la Tine, Părintele luminii»”.
Ucenic al părinţilor Gamaliil Vaida și Vartolomeu Androni
La finalul slujbei euharistice, IPS Părinte Arhiepiscop Varsanufie l-a instalat pe noul stareţ al sfintei Mănăstiri Cozia, în persoana părintelui protosinghel Veniamin Luca. Despre noul egumen din vatra monahală ctitorită de Mircea cel Bătrân, Părintele Arhiepiscop a spus că „în urmă cu 25 de ani a pășit pragul Mănăstirii Cozia, așezându-se sub povățuirea duhovnicească a părintelui stareț Gamaliil Vaida și apoi a părintelui stareț Vartolomeu Androni. Începând cu această zi, mănăstirea va fi îndrumată duhovnicește de noul stareț pentru ca, prin viața de asceză, să-și reia numele de lavră a Țării Românești, după tradiția păstrată de la Sfântul Nicodim de la Tismana. Începând cu această zi, Mănăstirea Cozia renaște duhovnicește. Psaltirea va fi citită neîncetat, după rânduiala veche a monahilor de aici”.
Părintele Arhiepiscop a evidențiat totodată lucrarea duhovnicească, administrativă și culturală a părintelui stareț Vartolomeu Androni, care-și va continua slujirea ca exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, „fiind cel care a redeschis și a înviat opt dintre mănăstirile din ținutul Olteniei de sub munte”. La final, noul stareț a mulțumit IPS Părinte Varsanufie pentru încrederea acordată, spre a duce mai departe tradiția monahală în Mănăstirea Cozia.