„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Mănăstirea Jiana din judeţul Mehedinţi îşi serbează hramul
Astăzi, 1 septembrie, de praznicul Sfântului Simeon Stâlpnicul, Mănăstirea Jiana din Mehedinți îmbracă haină de sărbătoare. În această zi, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice vor fi date de protopsalţii Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.
Când a primit târnosirea, la 27 mai 2013, biserica-paraclis a fost așezată sub ocrotirea Sfântului Simeon Stâlpnicul. Sfântul locaş a fost ridicat într-un singur an (mai 2012 - mai 2013), de către actualul stareț al mănăstirii, părintele protosinghel Augustin Dragomir. Înfiinţarea Mănăstirii Jiana s-a aprobat în şedinţa Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 28 mai 2008. S-a hotărât ca mănăstirea să primească hramul „Sf. Mc. Iuliu Veteranul”, ca mănăstire de călugări, sub jurisdicţia Episcopiei Severinului şi Strehaiei, urmând a funcţiona în cadrul Protoieriei Vânju Mare.
Sfântul Simeon Stâlpnicul (390-459), prăznuit pe 1 septembrie, s-a născut din părinți țărani, în satul Sis, din Asia Mică. A părăsit casa părintească la vârsta de 18 ani și a îmbrățişat viața monahală la Mănăstirea Eusebona. De aici, s-a mutat la Telanissos, unde a trăit ca anahoret. Sfântul Simeon Stâlpnicul s-a făcut începătorul unei practici, necunoscute până la el, aceea de a se ruga zi și noapte de la înălțimea unui stâlp. De aici, a primit și numele de „Stâlpnicul”. Din viața sa aflăm că de două ori a venit mama sa la el ca să-l vadă. Menționăm că stâlpul pe care se nevoia avea șaisprezece metri înălțime.
Sfântul Simeon Stâlpnicul a lucrat multe și mari minuni, vindecând, prin cuvânt și rugăciune, pe mulți dintre cei care zăceau în boli grele. La stâlpul lui veneau oameni de pretutindeni, bogați și săraci, împărați și robi. Nimeni nu pleca de la Sfântul Simeon neajutorat. Le vindeca bolile, le alina durerile sufletului, îi povățuia pe calea vieții, îi certa pe cei care nu credeau drept. El a convins-o pe împărăteasa Eudoxia să se lepede de erezia lui Eutihie și să creadă ortodox. Sf. Simeon s-a nevoit în timpul domniilor lui Teodosie cel Mic, Marchian și Leon cel Mare.