„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” a fost sfinţită
Mănăstirea cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „Binecredinciosul Împărat Justinian cel Mare” din satul Suieşti, comuna Stăneşti, judeţul Vâlcea, a fost sfinţită duminică, 22 octombrie 2017. Slujba de târnosire a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de ierarhi care apoi au slujit Sfânta Liturghie. La final au inaugurat Casa memorială „Justinian Patriarhul”. Aşezământul se află în localitatea natală a vrednicului de pomenire Patriarh Justinian Marina.
Eveniment de importanţă istorică pentru viaţa credincioşilor olteni şi nu numai, sfinţirea mănăstirii din localitatea vâlceană Suieşti a fost săvârşită de un sobor numeros de arhierei, preoţi şi diaconi, din care au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. La finalul Sfintei Liturghii, PS Părinte Ieronim Sinaitul a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a dăruit, din partea Părintelui Patriarh, o cruce de binecuvântare pentru sfântul aşezământ monahal. De asemenea, ctitorul mănăstirii, Lucian Zmaranda, a primit Ordinul „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române, în semn de preţuire şi binecuvântare pentru mireni.
„Patriarhul Justinian a rectitorit Biserica Ortodoxă Română”
În cuvântul rostit, IPS Părinte Varsanufie şi-a exprimat mulţumirea şi gratitudinea pentru toţi cei care au luat parte la săvârşirea acestei frumoase lucrări, în frunte cu Lucian Zmaranda. „Patriarhul Justinian nu a ctitorit numai biserici de lemn şi biserici din piatră, ci putem spune că el a rectitorit Biserica Ortodoxă Română în vremuri grele, cu mult curaj şi multă jertfă. Astfel, el a dăruit Bisericii noastre un statut care a asigurat evoluţia şi trăinicia ei. De aceea, în această frumoasă zi de toamnă, Arhiepiscopia Râmnicului, cu ajutorul domnului Lucian Zmaranda şi al familiei sale, îl cinstește pe Patriarhul Justinian prin sfinţirea acestei mănăstiri, ridicată nu departe de locul unde el a copilărit”, a precizat IPS Varsanufie.
„Mintea, inima şi sufletul curate sunt daruri ale lui Dumnezeu”
În cuvântul de învăţătură adresat celor peste 1.000 de credincioşi prezenţi la eveniment, IPS Părinte Mitropolit Irineu a tâlcuit principalele învăţături desprinse din textul evanghelic duminical, în care s-a relatat minunea vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor (Luca 8, 26-39). „Demonizatul vindecat stă liniştit şi, subliniază Sfântul Evanghelist Luca, întreg la minte. Aceasta înseamnă că vindecarea noastră sufletească prin rugăciune, prin post şi mărturisirea păcatelor presupune şi vindecarea minţii. În sens contrar, ştim cu toţii că mintea omului păcătos este viciată, este coruptă şi îndreptată spre rău de vrăjmaşul diavol. Prin curăţire de păcate, acesta primeşte de îndată luminarea sufletului, trupului şi minţii. De aceea, zice Domnul: «Dacă ochiul tău este curat, tot trupul tău va fi luminat» (Luca 11, 34). Astfel, omul credincios nu mai trăieşte în trecut. El lasă în urmă cele rele, păcatele pe care le-a săvârşit şi vieţuieşte în prezent, cu gândul la viitor, deoarece acolo este Dumnezeu. Aşadar, mintea, inima şi sufletul curate sunt daruri ale lui Dumnezeu pentru cei care se căiesc de păcatele lor. Cu cât omul se curăţeşte mai mult de întinăciunea păcatului, cu atât el va străluci înaintea lui Dumnezeu, pentru că toţi cei luminaţi de Duhul Sfânt vor fi recunoscuţi de Mântuitorul Hristos la Înfricoşata Judecată. Cu toţii vor auzi strigarea: «Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii» (Matei 25, 34)”, a spus Mitropolitul Olteniei.
Pe lângă distincţia patriarhală, în semn de recunoştinţă, ctitorul sfântului aşezământ de la Suieşti, Lucian Zmaranda, a primit cea mai înaltă distincţie oferită de Mitropolia Olteniei, „Crucea Sfântului Nicodim de la Tismana”, clasa I.
Casa memorială „Justinian Marina”, inaugurată
Evenimentul duhovnicesc de la Suieşti s-a încheiat cu inaugurarea Casei memoriale „Justinian Marina” şi cu binecuvântarea lucrărilor de renovare şi consolidare executate aici în ultimele luni. Se află amplasată între biserica ctitorită de Patriarh, și sub care au fost înmormântați părinții săi, și Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” - Suiești. Patriarhul Justinian s-a născut la 22 februarie 1901, în familia lui Marin Ilie Marina şi Elena, agricultori harnici din satul Suieşti, primind la botez numele Ioan. În atmosfera împlinirii a 70 de ani, amintindu-şi despre acest eveniment însemnat, avea să mărturisească: „Datorez, desigur, în primul rând recunoştinţă neţărmurită părinţilor mei, Marin şi Elena, care s-au bucurat cei dintâi de naşterea mea în acea zi de 22 februarie 1901”. Casa părintească unde a văzut lumina zilei era situată „pe deal, în apropierea actualei biserici”, şi „orientată spre miazăzi, cu sală deschisă sau pridvor, bine lucrată de meşteri locali”.
De altfel, Patriarhul Justinian a rămas mereu atașat de locurile natale, unde a simțit „duhul unui creştinism puternic, întemeiat pe faptele iubirii lui Dumnezeu şi a aproapelui. Mireasma acestui duh din căminul copilăriei mele - menţiona vrednicul de pomenire Patriarh, vrednici slujitori ai Bisericii şi patriei, pomeniţi totdeauna la marile praznice de credincioasa mea mamă cu evocări despre trecutul lor religios şi patriotic, nu s-a dezlipit de mine niciodată”.
Acest fapt a constituit unul dintre motivele pentru care IPS Părinte Varsanufie a hotărât reconstituirea spațiului căminului părintesc al vrednicului de pomenire Patriarh, pentru ca, prin exponate, însemnări de pe cărțile oferite comunității, din fotografii și obiecte personale, vizitatorul să poată reconstitui imaginea începutului de secol XX și, în același timp, să descopere atașamentul Patriarhului față de locurile natale.
La evenimentul de inaugurare a Casei memoriale „Justinian Patriarhul”, alături de părinţii arhiepiscopi şi episcopi a fost prezent și Ionel Michiu, primarul localității Suiești, numeroşi reprezentanţi ai autorităților centrale, județene și locale, credincioși și pelerini.