„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„Mândrie strămoșească: Ie românească”
Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” și Biroul de activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Craiovei au organizat un festival interjudețean de folclor, denumit „Mândrie strămoșească: Ie românească”. Evenimentul a avut patru secțiuni, și anume: secțiune de dansuri populare, secțiune de interpretare vocală, secțiune de interpretare instrumentală și secțiune de costum popular.
În cadrul concursului au participat în jur de 500 de copii, veniți din județele Gorj, Dolj și Olt. Unul dintre evenimentele de amploare, organizat de Arhiepiscopia Craiovei în această perioadă, prin Biroul de învăţământ, catehizare şi activităţi cu tineretul, în cinstea Anului omagial 2019, a fost Festivalul interjudețean de folclor, denumit „Mândrie strămoșească: Ie românească”. Alături de Centrul eparhial, în acest demers a fost Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova.
În deschiderea evenimentului au vorbit pr. consilier Grigorie Vulcănescu, arhid. Ionuț-Adrian Pătularu, directorul Seminarului din Craiova, prof. Irinel Cănureci, directorul Secției de etnografie din cadrul Muzeului Olteniei, și Ion Crețeanu, directorul Ansamblului „Doina Oltului” din Slatina. În a doua parte a festivalului, participanții au primit vizita Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu, care i-a binecuvântat şi le-a transmis cuvânt de binecuvântare.
Din partea organizatorilor, câștigătorii au primit în dar diplome, iconițe și trofee. Concursul s-a desfăşurat la următoarele secţiuni: dansuri populare - categoria Călușul, dansuri populare - categoria seniori, dansuri populare - categoria juniori, interpretare vocală - categoria juniori, interpretare vocală - categoria seniori, interpretare vocală - grup, interpretare instrumentală - grup, interpretare instrumentală - single.
Festivalul de folclor „Mândrie strămoșească: Ie românească” a fost prezentat de către tinerii Alina Ioana Nisipeanu și Angel Semenescu.