„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Mântuitorul vindecă orbirea trupească şi sufletească
În Duminica a 6-a după Sfintele Paşti, a Vindecării orbului din naştere, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. Au mai fost săvârşite Sfinte Liturghii arhiereşti la Runcu, în judeţul Vâlcea, în Strehaia, judeţul Mehedinţi, și la Mănăstirea Măineşti, judeţul Olt.
Credincioşii prezenţi în număr mare la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” au participat la Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de către IPS Părinte Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârşită hirotonia întru preot a diaconului Ionuţ Viorel Bordeiaşi, pe seama Parohiei Stolojani, Protoieria Târgu Jiu-Nord, judeţul Gorj. La rândul său, tânărul teolog Adrian Calotă a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Buzeşti, Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj.
„Eu sunt Lumina lumii”
La sfârșitul slujbei, Mitropolitul Olteniei a detaliat învăţăturile pericopei evanghelice duminicale (Ioan 9, 1-38), ce relatează despre vindecarea de către Mântuitorul Iisus Hristos a unui orb din naştere. „Minunea vindecării orbului din naştere ne arată cât de preţios este în această viaţă darul vederii şi în acelaşi timp cât de important este să-L avem pe Dumnezeu ca Lumină în sufletul nostru. Când suntem luminaţi de Dumnezeu prin harul Sfântului Duh, toate lucrările vrăjmaşului diavol, toate ispitele şi toată întunecimea ce vin de la el sunt alungate de la noi, precum lumina zilei alungă întunericul nopţii. Observăm cum Sfântul Evanghelist Ioan are această lumină ca laitmotiv pentru întreaga sa Evanghelie. Astfel, Mântuitorul este Lumina lumii: «Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii» (Ioan 8, 12)”. Aşadar, Mântuitorul Hristos a venit să ne lumineze viaţa trăită până atunci în întunericul păcatului, a venit să dăruiască vedere orbilor pentru că, aşa cum spunem în Crezul nostru ortodox, El este «Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat». Iar în minunea săvârşită cu orbul vindecat ni se descoperă din nou ca Om adevărat şi Dumnezeu adevărat, când săvârşeşte cele omeneşti cu firea Sa umană, iar cele dumnezeieşti cu firea Sa divină, în aceeaşi Persoană. Vedem astfel Omul şi Dumnezeul laolaltă, uniţi într-o singură Persoană care săvârşeşte vindecarea trupească şi sufletească a oamenilor care Îi cer ajutorul şi, în cele din urmă, mântuirea lor prin ridicarea din domnia păcatului şi a morţii. Orbul din Evanghelie ne transmite cu claritate mesajul că Mântuitorul a venit să ne vindece de orbirea trupească şi sufletească, iar cel care-şi doreşte cu adevărat să-L urmeze va merge prin lumină pe calea mântuirii. Aşa se face că lumina Bisericii lui Hristos este uşor de sesizat de către omul credincios în toate cele ale ei: dacă privim la icoane vedem lumina, dacă privim la Sfintele Taine sau la Sfânta Cruce vedem iarăşi lumina, toate fiind cuprinse de lumină deoarece însăşi Biserica este Lumină”, a spus IPS Părinte Mitropolit Irineu.
Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit la biserica din Parohia Runcu, judeţul Vâlcea. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a liturghisit la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din oraşul Strehaia, judeţul Mehedinţi. Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a fost prezent la Mănăstirea Măineşti, oraşul Balş, judeţul Olt, unde a slujit Sfânta Liturghie. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a slujit la biserica din Parohia Măciuca-Bocşa, judeţul Vâlcea.