„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Marşul pentru viaţă în Mitropolia Olteniei
Peste 1.500 de craioveni şi târgujieni au luat parte sâmbătă, 25 martie, la cea de-a VII-a ediţie a Marşului pentru viaţă, organizat de Asociaţia „Pro-vita” şi ASCOR, filialele Craiova şi Târgu Jiu, cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Craiovei. Aşezată sub genericul „Ajută mama şi copilul, ei depind de tine”, activitatea s-a desfăşurat în peste 280 de oraşe din întreaga ţară.
De la mic la mare, craiovenii au mers împreună într-un marş al tăcerii pentru a exprima astfel susţinerea „pro-viaţă”, ataşamentul şi preţuirea faţă de valorile tradiţionale creştine ale familiei, căsătoriei, educaţiei religioase etc. Sub sloganul „Ajută mama şi copilul, ei depind de tine”, evenimentul de sâmbătă, 25 martie, se încadrează într-un demers naţional, completând lista celor peste 290 de oraşe în care s-a organizat Marşul pentru viaţă. Plecarea participanţilor la marş a avut loc în jurul orei 16:00, pe traseul: Biserica „Hagi Enuşi” - Universitate - Teatrul Naţional - Piaţa „Mihai Viteazul” - Biserica „Sfânta Treime” - Inspectoratul Şcolar Judeţean - Biserica „Maica Precista”-Dudu.
„Societatea noastră are nevoie de viaţă”
Cei mai mulţi dintre participanţi şi-au exprimat speranţa ca, prin acest demers, societatea românească să se implice mai mult în prevenirea avortului, în susţinerea şi întărirea familiei tradiţionale şi a educaţiei creştine. „Suntem încrezători că acest demers va aduce gânduri bune celor care iubesc viaţa. Să se ştie foarte clar faptul că avortul este un păcat, este o crimă! Societatea noastră are nevoie de viaţă. Să primim acest mare dar pe care Dumnezeu ni l-a făcut şi să nu-l irosim! Acesta este îndemnul nostru. Mulţumim Bisericii că vine în sprijinul acestor iniţiative! Era cât se poate de firesc şi aşa trebuie să fie pentru că noi toţi formăm Biserica Mântuitorului Hristos”, a declarat Mariana Anghel, 35 de ani.
„În calitatea noastră de părinţi duhovniceşti nu puteam să stăm deoparte. Am ales să venim aici, astăzi, în ziua de Buna Vestire, tocmai pentru a da un exemplu celor care au uitat că Maica Domnului este cea care are grijă de toţi, mai ales de copiii pe care îi primim în dar de la Dumnezeu. Numai când vom înţelege acest lucru nu ne vom mai teme de grijile acestei vieţi. Ne rugăm ca Dumnezeu să ne întărească paşii în această viaţă şi să ne dea putere să creştem şi noi viaţa celor pe care El ni-i dă în grijă!” (pr. Daniel Mucică, Biserica „Sfinţii Arhangheli” din Craiova).
„Studenţii ascorişti s-au alăturat şi anul acesta voluntarilor de la «Pro-vita» pentru a organiza împreună acest marş pentru viaţă. Am trăit cu bucurie aceste momente, fiind pentru prima oară când atât de mulţi oameni ne însoţesc în demersul nostru. Mesajul nostru este unul cât se poate de clar: Ajută mama şi copilul, ei depind de tine! În fapt, ei depind de noi toţi. Fiecare în parte are datoria şi responsabilitatea de a spune Nu avortului, de a mărturisi pentru o familie tradiţională, pentru valorile autentice ale unei educaţii creştine. Numai astfel putem spera că societatea noastră va avea un viitor sigur, un popor puternic şi o conştiinţă dreaptă!”, a spus Roxana Opriţa, preşedinte ASCOR Craiova.
La Târgu Jiu s-au strâns peste 500 de participanţi, care au pornit de la ora 14:00 pe traseul: Biserica „Înălţarea Domnului” - Strada Victoriei - Piaţa Prefecturii - Masa Tăcerii - Calea Eroilor - Coloana fără Sfârşit.
Marşuri la Râmnic, Severin, Slatina, Balş, Caracal şi Corabia
Marşul pentru viaţă a fost organizat şi la Râmnicu Vâlcea, unde a adunat peste 500 de participanţi. Traseul ales a fost: strada Calea lui Traian - bulevardul Tudor Vladimirescu - str. General Praporgescu - str. Nicolae Bălcescu - str. Arhiepiscopiei - Centrul eparhial. La Turnu Severin, cei peste 200 de participanţi au folosit bicicletele, pedalând pe traseul: Promenada Crişan - Bulevardul Tudor Vladimirescu - Pădurea Crihala. Nu în ultimul rând, la Slatina a fost ales traseul: Esplanada „Oltul” - Poştă - CEC - Casa de Cultură a Tineretului şi retur. Manifestări similare au fost organizate şi la Balş, Corabia şi Caracal.