„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Mitropolitul Bartolomeu Anania, comemorat la Râmnicu Vâlcea
Colocviul „Scriitorul, teologul, ierarhul Bartolomeu Valeriu Anania - o prezență mereu necesară” a avut loc duminică, 31 martie, în Casa „Sfântul Ierarh Calinic”, manifestarea făcând parte din cea de-a IX-a ediţie a „Memorialului Bartolomeu Valeriu Anania”. În deschiderea manifestărilor, părintele consilier Ștefan Zară a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, cuvânt ce a arătat că „Mitropolitul Bartolomeu a fost unul dintre cei mai apreciaţi scriitori contemporani, un academician de înaltă ţinută, dar şi un vlădică preocupat permanent de desăvârşirea sa şi îndrumarea credincioşilor către Împărăţia lui Dumnezeu. Viața Mitropolitului Bartolomeu este, fără nici o exagerare, un model paideic pentru fiecare dintre noi, o scară de suire spre Împărăția lui Dumnezeu, o chemare ca și noi cei de astăzi să propovăduim fără nici un preget Adevărul, adică pe Hristos Dumnezeul nostru, pentru că a avut o credinţă în Dumnezeu impresionantă, o cultură imensă, o putere de a sluji neamul şi Biserica chiar cu prețul jertfirii sale. A luptat întreaga viaţă pentru Adevăr şi Libertate. Vocea lui, pe care de nenumărate ori am auzit-o în Sfântul Sinod, apărând o idee, sau în predici, explicând Cuvântul lui Dumnezeu, nu o putem uita niciodată, pentru că vlădica Bartolomeu a fost un om care a ştiut ce înseamnă să fii român şi peste toate să fii vestitor al Cuvântului dumnezeiesc. În tot ceea ce a făcut, a scris sau a rostit Mitropolitul Bartolomeu vedem voia lui Dumnezeu şi dragostea lui faţă de neamul său”.
În continuarea evenimentului cultural moderat de prof. Ioan St. Lazăr au susținut comunicări: Dragoș Ursu de la Muzeul Unirii din Alba Iulia - „Bartolomeu Valeriu Anania în dosarele Securității”; pr. Dumitru Marcel Andreica - „Mitropolitul Bartolomeu și promovarea tinerilor”; prof. Doina Modola, Universitatea Babeș-Bolyai - „Valențe artistice în dramaturgia lui Valeriu Anania”; prof. Nicoleta Pălimaru - „Iubirea peste Thanatos în poezia lui Valeriu Anania”; arhim. Andrei Coroian - „Citirea cu folos a Sfintei Scripturi diortosite de Mitropolitul Bartolomeu”; prof. Ioan St. Lazăr - „Treptele tălmăcirii Bibliei”.