„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Moment aniversar în orașul Târgu-Cărbuneşti
Spitalul Orășenesc de Urgență din Târgu-Cărbunești a sărbătorit 125 de ani de existență. Manifestările au fost marcate de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
Manifestările dedicate aniversării au debutat cu Sfânta Liturghie în Capela cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a spitalului, la care au asistat atât personalul medical, cât și bolnavii aflați la tratament, dar și delegați ai autorităților locale și de stat.
Prezent la eveniment, IPS Părinte Mitropolit Irineu a ţinut să amintească celor de faţă că „spitalul acesta nu este concurenţial în judeţul nostru, ci este complementar. E foarte important că aici avem o unitate de genul acesta, iar director dr. Constantin Târziu se străduieşte să avem un mediu natural, unde şi acest lucru contribuie la însănătoşirea noastră. De aceea, suntem bucuroşi că avem printre noi oameni jertfelnici şi dăruiţi pentru această lucrare. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să le dea sănătate, putere de muncă şi inteligenţă, sfătuindu-i totodată să stea mereu în legătură cu El, care este Doctorul Cel Mare, Cel Care vindecă orice boală şi orice neputinţă. Aceasta este lucrarea doctorului, de a fi compătimitor. Nu neapărat de a-l mângâia cu cuvântul sau cu mâna, ci de a trăi împreună cu cel care pătimeşte, cu cel care suferă. Dacă nu trăim şi suferinţa celuilalt, nu putem să-l vindecăm şi nici nu putem să-l înţelegem”.
Alături de dr. Constantin Târziu, managerul Spitalului de Urgenţă din Cărbuneşti, a luat cuvântul şi dr. Cornel Munteanu, decanul de vârstă al instituţiei. „Timp de o jumătate de veac am fost martorul evoluţiei acestui spital, pentru că am lucrat aici timp de 47 de ani. Am înţeles că acum sunt zece linii de gardă, plus urgenţă. Chiar dacă spitalul a fost mic, el a evoluat frumos, pentru că aici au fost nişte priorităţi judeţene: primele ecografii, primele gastroscopii şi endoscopii, primele puncţii sternale şi hepatice făcute şi primul punct de fizioterapie din judeţ. Întotdeauna a fost o atmosferă plăcută, frumoasă în acest spital. Îl felicit pe doctorul Constantin Târziu, care a întinerit personalul şi a fost permanent alături de întregul personal. Nu pot să închei cuvântul meu fără a aminti de renumitul doctor Nicolae Hasnaş, un mare specialist al medicinei, pentru că oamenii veneau la el ca la biserică. Din banii lui a făcut un pavilion la Tg. Jiu, la spitalul de lângă Pasarelă. Tot el a extins acest spital, cu toate dotările necesare, din propriile resurse financiare”.
La final, fiecare invitat a semnat în „Cartea de onoare a spitalului” şi au vizitat secțiile unității spitaliceşti.