„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Moment aniversar la Râmnicu Vâlcea
Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a sărbătorit sâmbătă, 8 iunie, cinci ani de la întronizarea în scaunul vlădicesc al Râmnicului. Alături de rugăciunea de mulţumire împărtăşită Bunului Dumnezeu pentru întreaga sporire arhipăstorească din această perioadă, Înaltpreasfinția Sa a adăugat şi darul împărtăşit celorlalţi, fiind prezent în mijlocul olimpicilor vâlceni care au adus roade bogate de la Olimpiada Naţională de Religie Ortodoxă.
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a împlinit sâmbătă, 8 iunie 2019, cinci ani de la întronizarea ca Arhiepiscop al Râmnicului. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a transmis un mesaj de felicitare. Darul de mulţumire şi rugăciune al Înaltpreasfinției Sale s-a îndreptat şi către cei 82 de elevi de la unitățile de învățământ din județul Vâlcea care au obținut premii și mențiuni la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Religie Ortodoxă și a Concursului național interdisciplinar de limba și literatura română și religie (clasele a V-a - a XII-a) „Cultură și spiritualitate românească”. Festivitatea de premiere a avut loc în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnic, fiind precedată de o slujbă de Te Deum, săvârşită de chiriarhul Râmnicului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Seminarului Teologic Ortodox din Râmnicu Vâlcea, condus de pr. Siluan-Dumitru Scurtu. Alături de elevi, au participat Andra Bica, inspector școlar general Vâlcea, profesori coordonatori și părinți.
La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa i-a felicitat pe toți cei prezenți. „Felicităm pe toții elevii olimpici care au obținut rezultate deosebite la olimpiadele și concursurile naționale, dar și pe cadrele didactice care au pregătit pe acești tineri. De aceea, Îl rugăm pe Dumnezeu ca să-i întărească în bunătate și să le dăruiască sănătate atât lor, cât și părinților și profesorilor și mult spor în tot ceea ce fac”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie. După slujba de Te Deum, evenimentul festiv a continuat cu înmânarea de către Înaltpreasfinția Sa a unei diplome și a unui dar din partea Arhiepiscopiei Râmnicului fiecărui elev merituos. În semn de apreciere, chiriarhul Râmnicului a oferit o diplomă de excelență doamnei inspector școlar general Andra Bica.
IPS Părinte Varsanufie s-a născut în data de 24 ianuarie 1968, în București, într-o familie creștin-ortodoxă, din părinții Petre-Vasile și Domnica. Școala primară a urmat-o în București. A absolvit apoi cursurile Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” (1985-1990) și pe ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” (1990-1994), ambele din București. Și-a continuat studiile, urmând cursurile de masterat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța (2002-2004) și pe cele de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova (2010-2013). În data de 15 aprilie 1997 a fost închinoviat și tuns în monahism la Sfânta Mănăstire Slănic, din județul Argeș, primind numele Varsanufie. În 7 iunie 1998 a fost hirotonit ierodiacon, iar la 8 iunie 1998 a fost hirotonit ieromonah.
În anii 1999-2006 a fost stareț al Sfintei Mănăstiri Radu Vodă din București, pe care a reactivat-o și unde a întreprins lucrări de restaurare a picturii, a catapetesmei și a turnului-clopotniță, construind și un lumânărar nou, împodobit cu mozaic.
Între anii 1999 şi 2001 a fost exarh al Arhiepiscopiei Bucureștilor. În data de 31 august 1999 a primit rangul de protosinghel, iar în 29 septembrie 2001, pe cel de arhimandrit.
La propunerea vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul, în 30 septembrie 2001, a fost ales și hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titlul de Prahoveanul.
Între anii 2001 şi 2007 a coordonat sectoarele cultural, social, patrimoniu și exarhat ale Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor, iar din 2007, și celelalte sectoare ale eparhiei.
În 2004 i s-a conferit, de preşedintele României de atunci, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.
Din 2007 a fost secretar al Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și președinte al Comisiei liturgice a Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În data de 22 mai 2014 a fost ales de Sfântul Sinod în scaunul vacant de Arhiepiscop al Râmnicului. Ceremonia de întronizare a avut loc în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, în 8 iunie 2014, Duminica Pogorârii Sfântului Duh.