„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Noi activităţi la Centrul social „Best Life”
Centrul social pentru copii „Best Life” al Arhiepiscopiei Craiovei a oferit în această perioadă beneficiarilor programe speciale, care să contribuie la dezvoltarea orizontului cultural și a abilităților practice. O contribuție importantă au adus-o parteneriatele de tradiţie cu două unități de învățământ din municipiul Băilești, respectiv Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” şi Şcoala Gimnazială nr. 3.
În cadrul acestora, un grup de 22 de elevi din clasa pregătitoare a Liceului Teoretic „Mihai Viteazul”, înscriși la Centrul social „Best Life” al Arhiepiscopiei Craiovei, au participat marți, 13 iunie 2017, la activități educative specifice vârstei și preocupărilor acestora. Activitățile au beneficiat de aportul adus de patru voluntari din Macedonia, Spania, Turcia și Grecia, în cadrul proiectului Erasmus+ numit „In Road 2 Diversity”, organizat de Asociația „Dominou” din Craiova, care are ca scop creșterea dimensiunii europene educaționale a instituțiilor partenere, implicarea copiilor tinerilor marginalizați, promovarea diversității, a dialogului intercultural și interreligios, valorile comune de libertate, toleranță și respect al drepturilor omului.
Activităţi recreative
Pentru început, micuții au fost invitați să confecționeze la sediul Centrului „Best Life” păpuși din materiale tradiționale: linguri de lemn, hârtie și materiale textile. Aici, ei și-au pus în valoare abilitățile și deprinderile în realizarea unor produse care au evidențiat talente și preocupări menite să stimuleze creativitatea și spiritul de cooperare, stima de sine și deschiderea către tradițiile românești. În continuare, cei 22 de micuți au vizitat Secția de Etnografie „Casa Băniei” a Muzeului Olteniei, unde au fost invitați să viziteze expozițiile și colecțiile de artă populară ale acestei prestigioase instituții care sprijină în mod constant acțiunile Centrului „Best Life” pe baza convențiilor de parteneriat. Gazdele micilor elevi, în mod special domnul prof. dr. Irinel Cănureci, au reușit să trezească și să mențină constantă atenția celor mici. Aceștia au fost în mod deosebit atrași de expoziția sugestiv intitulată „Drumul Pâinii”, care prezintă instrumente şi modalităţi de facere a pâinii în Oltenia. Seria de activități din cadrul parteneriatului dintre Centrul social „Best Life” al Arhiepiscopiei Craiovei și Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Băilești, cu sprijinul voluntarilor europeni ai Asociației „Dominou”, se dovedește un bun exemplu de integrare a eforturilor în scopul implicării celor mai mici dintre elevii din Băilești în activități educative, care să le lărgească încă de la această vârstă orizontul cultural. „Suntem de fiecare dată impresionaţi de implicarea deosebită a cadrelor didactice din Băileşti, iar pentru ca această acţiune să aibă loc îi mulţumim în mod special domnului învăţător Paul Vădeanu, pentru dăruirea de care dă dovadă în relaţia cu elevii şi în colaborarea cu aşezământul social patronat de Arhiepiscopia Craiovei”, a subliniat educator Loredana Nisipaşu, din cadrul Centrului social „Best Life”.
Parteneriate educaţionale
Tot cu elevi din Băilești s-a desfășurat în această perioadă un program de activități recreativ- educaționale, pentru 15 elevi din cadrul școlii gimnaziale. Cu acest prilej, copiii, însoţiţi de înv. Mitrică Vasilica şi înv. Firan Liliana, au participat la un atelier de creaţie la Centrul „Best Life”, care a constat în confecţionarea de păpuşi din linguri de lemn. În continuare, copiii au vizitat expoziţiile de fosile, de minerale, de plante şi animale găzduite de Muzeul Olteniei, Secţia de Ştiinţele Naturii, au intrat în peşteră şi au vizionat un film la Planetariu. La final, grupul de elevi a vizitat Grădina Botanică. Transportul elevilor la Craiova a fost asigurat de Societatea Agricolă Agrozind Băileşti.
Centrul social pentru copii „Best Life” a încheiat un parteneriat educaţional cu Şcoala nr. 3 Băileşti și cu Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Băilești, pe baza căruia elevi care provin din familii aflate în dificultate sunt selectaţi pentru a le fi oferite servicii sociale şi educaţionale.
„Şcoala altfel pentru toţi şi pentru fiecare”
Centrul social pentru copii „Best Life” al Arhiepiscopiei Craiovei a fost reprezentat în această perioadă la Simpozionul județean „Şcoala altfel pentru toţi şi pentru fiecare”, organizat de Școala nr. 3 Băilești. Cu acest prilej, asist. social Bădele Livia Floriana a prezentat serviciile sociale și educaționale oferite de Centrul „Best Life” copiilor care provin din familiile aflate în dificultate, în cadrul unei lucrări intitulate „Parteneriate în sprijinul copiilor”. Cu acest prilej, Bădele Livia Floriana a subliniat rolul parteneriatelor și al colaborărilor dintre instituții: de învățământ, cultură, asistență socială, Biserică etc., pentru oferirea unui suport social, cultural și educațional de nădejde copiilor.
În același timp, mai mulți copii ai Centrului „Best Life” au participat la activitatea de desenare a unei flori de mari dimensiuni pe velodromul din Parcul „Nicolae Romanescu”, în cadrul unei campanii sociale inițiate de Asociația Vasiliada, și au vizionat piesa de teatru „Șoaptele Pădurii”, pusă în scenă la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova. Acțiunea s-a desfășurat la inițiativa NetRom Software în cadrul programelor de responsabilitate socială. Spectacolul a fost realizat pentru copiii care beneficiază de serviciile sociale în cadrul programelor Asociației Vasiliada, de la Centrul social pentru copii „Sfântul Stelian” din localitatea Lipovu.
Centrul social pentru copii „Best Life” al Arhiepiscopiei Craiovei funcționează din anul 2012. În tot acest timp, centrul a dezvoltat colaborări cu instituții de învățământ din județul Dolj și în special cu instituțiile de cultură din Craiova (Muzeul Olteniei, Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Filarmonica Oltenia, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj etc.). S-a creat astfel o rețea de parteneriate care să propună programe specifice, de mare folos, copiilor din cadrul Centrului „Best Life”.