„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Noi proiecte pentru credincioşii de etnie rromă
Săptămâna aceasta, Arhiepiscopia Râmnicului a organizat mai multe activităţi social-filantropice dedicate credincioşilor vâlceni de etnie rromă. Au fost implementate în acest sens mai multe proiecte catehetice, menite să sprijine persoanele sărace şi să împărtăşească bucuria comuniunii şi a lucrului împreună.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, părintele Nicolae Dorin Buda, inspector coordonator al Biroului eparhial de catehizare a rromilor, a organizat în data de 6 iunie o întâlnire la Școala Generală Bujoreni în cadrul Programului „Sastipen le rromenqe- Sănătatea Rromilor”, eveniment susținut de Essilor România și Optica Sofia din Râmnicu-Vâlcea, prin care 60 de elevi au beneficiat de consultații oftalmologice gratuite. Cosmin Irinciuc, director de dezvoltare „Essilor România”, a pus în evidență latura socială a campaniilor desfășurate pe această temă, subliniind faptul că „afecţiunile oftalmologice sunt printre cele mai întâlnite afecțiuni ale pacienților «sociali», pentru că aceștia nu își permit să meargă la oftalmolog iar stilul de viață își pune amprenta asupra sănătății ochilor. De multe ori, pacienții ajung la medicul oftalmolog când au deja un complex de afecțiuni și au deja nevoie de ochelari”.
„Optica Sofia” din cartierul Ostroveni a inițiat o serie de proiecte caritabile în diferite unități de învățământ ale județului Vâlcea, prin care accentuează necesitatea prevenției pentru sănătatea ochilor, dar și corectează unele afecțiuni, oferind în dar copiilor cu situație materială precară consultații gratuite și, după caz, ochelari.
Pelerinaj la mănăstirile Prislop, Lainici şi Bistriţa
Tot săptămâna aceasta, mai mulţi credincioşi de etnie rromă au luat parte la un pelerinaj organizat de Biroul eparhial de catehizare a rromilor din Arhiepiscopia Râmnicului, la Mănăstirea Prislop, Mănăstirea Lainici și Mănăstirea Bistrița. În cadrul acestui pelerinaj, credincioșii s-au putut închina la moaștele Sfântului Irodion de la Lainici și la moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița. „Prin pelerinaj, creștinul depășește dificultăți ale vieții și află în multe situații rezolvarea unor probleme. Există nenumărate cazuri de vindecări miraculoase săvârșite de o persoană sfântă sau o icoană făcătoare de minuni, de rezolvare a unor probleme sufletești și de redescoperire a credinței proprii în sufletul multora, fapt care ține tot de domeniul minunii. În același timp, pelerinajul înseamnă pentru mulți spațiul și timpul în care toți oamenii sunt la fel, în care nimeni nu dorește să arate diferența de condiție socială, bogăție, funcție și altele. Toți sunt în căutarea a ceva ce nu poate fi evaluat în acești termeni”, a precizat pr. Nicolae Dorin Buda.