„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
O întâlnire de suflet lângă Castelul „Roşianu”
Castelul „Roşianu” din localitatea Poiana, comuna Turburea, judeţul Gorj, a primit în frumoasa ambianţă care-l înconjoară peste 200 de tineri din Mitropolia Olteniei, pentru o zi de împreună-comuniune şi activităţi catehetice. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 28 mai, şi a marcat cea de-a XII-a ediţie a Congresului Tinerilor din Mitropolia Olteniei, dedicată anul acesta „Educaţiei religioase a tinerilor în familie, şcoală şi societate”.
Peste 200 de tineri din mai multe parohii ale Mitropoliei Olteniei au luat parte la lucrările celei de a XII-a ediţii a Congresului Tinerilor Ortodocşi. Locaţia aleasă anul acesta a fost Castelul „Roşianu” din localitatea gorjeană Poiana, gazdă pentru a doua oară a celei mai importante activităţi cu tinerii din Oltenia. Activităţile au început cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, la Altarul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din localitate. După slujba euharistică, tinerii, împreună cu preoţii, profesorii şi coordonatorii de grup, au mers în procesiune până pe colina din vecinătatea sfântului locaş. Aici, IPS Părinte Mitropolit Irineu a fost întâmpinat cu pâine şi sare de tineri îmbrăcaţi în straie populare olteneşti. A urmat agapa, organizată cu sprijinul Parohiei Poiana, într-un cort frumos amenajat lângă Castelul „Roşianu”.
Castelul „Roşianu” – un dar pentru tinerii olteni
Prezent la eveniment, părintele diacon Ovidiu Cuncea a moderat luările de cuvânt, destinzând atmosfera prin istorioare cu tâlc şi sfaturi, care au ajuns la inima tinerilor. În acest context, mesajul IPS Părinte Mitropolit a fost unul de suflet, subliniind valoarea şi importanţa acestor întâlniri organizate „pe colina speranţei” din Poiana. IPS Părinte Irineu a menţionat aportul considerabil al primăriei din localitate, care a trecut în proprietatea Arhiepiscopiei Craiovei Castelul „Roşianu”, precum şi terenul din vecinătatea acestuia, în scopul organizării de activităţi cu tinerii. Prezentă la eveniment în calitate de invitat special, prof. Silvia Cârţu, directorul Şcolii „Mihai Viteazul” din Craiova şi preşedintele Asociaţiei „Părinţi pentru copii – Oltenia”, a vorbit tinerilor despre „valoarea educaţiei religioase în formarea tinerelor caractere”. Totodată, prof. Silvia Cârţu i-a îndemnat pe participanţi să-şi îndrepte paşii „spre Biserică, să-L mărturisească permanent pe Mântuitorul Hristos pentru a putea reînvia cele mai frumoase valori şi virtuţi creştine ale neamului românesc”.
După luările de cuvânt, pr. lect. dr. Ion Reşceanu, directorul Departamentului de Teologie din cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova, a făcut o scurtă prezentare exegetică asupra textului de la Efeseni 6, 1-14. Au urmat mai apoi activităţile pe grupuri, în cadrul cărora fiecare participant a dezbătut împreună cu preotul sau profesorul coordonator, pe baza textului paulin, tema întâlnirii. În acest context, tinerii au trebuit să răspundă la două întrebări propuse de organizatori: „Care sunt foloasele educaţiei religioase pentru viaţa tânărului de azi?” şi „Ce pot face eu pentru educaţia religioasă a prietenului sau colegului meu?” Dezbaterile în cadrul celor opt grupuri de lucru au fost urmate de un intens program artistic, organizat chiar de participanţii la eveniment. Momentul a fost deschis de corul Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, urmat de copii din grupul de dansuri populare din Târgu Cărbuneşti. Cântecul popular, interpretările folk, poezia şi dansul au împărtăşit bucurie şi voie bună tuturor celor prezenţi, de la mic la mare. Întâlnirea s-a încheiat prin prezentarea în plen a concluziilor pe care tinerii le-au consemnat în cadrul grupurilor de lucru. Fiecare grup şi-a desemnat astfel un raportor, care a prezentat în plen răspunsurile la cele două întrebări legate de tema întâlnirii.
Pe lângă organizarea şi ambienţa inedită de care se bucură de la un an la altul, Congresul Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Olteniei reprezintă un veritabil moment de bilanţ al activităţilor cu tinerii la nivelul celor mai active parohii din Oltenia. De acest considerent s-a legat selectarea participanţilor la activitate.