„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
O lucrare mărturisitoare şi jertfelnică
Iniţiativa Coaliţiei pentru Familie - Oltenia, în legătură cu iniţiativa cetăţenească de modificare a art. 48 din Constituţia României, în sensul că familia este constituită prin căsătoria liber consfinţită între un bărbat şi o femeie, a fost susţinută prin mai multe activităţi şi evenimente în Arhiepiscopia Craiovei. Rezultatul a fost validarea a 111.677 de semnături pentru judeţul Dolj şi 62.726 pentru Gorj.
Primii paşi în susţinerea familiei normale în Arhiepiscopia Craiovei, în contextul modificării articolului 48 din Constituţie, au început cu data de 23 ianuarie. Astfel, în cadrul Adunării eparhiale a Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei, organizată la Centrul de restaurare, conservare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova, s-a exspus celor prezenţi planul de lucru în vederea strângerii de semnături. În deschiderea plenară a prezentării evenimentului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a transmis un mesaj de susţinere a familiei creştine. „Trebuie, aşadar, să luptăm cu toţii pentru a înscrie în Constituţia noastră menţiunea clară şi explicită că familia este formată prin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. De ce aceasta? În primul rând pentru că numai din unirea dintre un bărbat şi o femeie se pot naşte copii. Ne gândim clar asupra viitorului nostru şi nu dorim să înfierăm sau să acuzăm pe nimeni. Dorim mai cu seamă să arătăm că suntem oameni responsabili faţă de prezentul şi viitorul nostru. Dincolo de toate, în Biserica noastră Ortodoxă, Căsătoria este o Taină şi nici pe departe un contract social, un acord între parteneri. Ea este astfel o realitate divino-umană şi de aceea numai în familie copilul poate să aibă o identitate, un viitor şi o educaţie” (Ediţia de Oltenia a „Ziarului Lumina“, 26 ianuarie 2016).
Întâlniri de lucru şi conferinţe de presă
La începutul lunii februarie 2016 au avut loc două întâlniri informative ale Comitetului de Implementare Local Central Dolj la Centrul de restaurare, conservare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova, str. Brestei nr. 24. De asemenea, în cursul lunii februarie 2016, sub coordonarea lect. univ. dr. Iulian Mihai Constantinescu, președintele Comitetului de Implementare Local Central Dolj, au avut loc seminariile de informare pentru toți preoții și împuterniciții (voluntarii) din cele trei protopopiate din județul Dolj. Pe data de 8 martie 2016, la Centrul de restaurare, conservare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova a avut loc conferinţa de presă cu tema „Familia tradiţională”. La eveniment au participat: lect. univ. dr. Iulian Mihai Constantinescu, de la Facultatea de Teologie din Craiova, prof. Silvia Cârţu, directorul Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Craiova şi al Asociaţiei „Părinţi pentru Copii”, filiala Dolj a APOR, prof. Ionuţ Bordeiaşi, preşedinte al Comitetului de Implementare Local Central Gorj, şi Camelia Iovescu, din partea Fundaţiei „Cuvântul care zideşte”. Interacţiunea cu trusturile de presă prezente a fost asigurată de lect. univ. dr. Iulian Mihai Constantinescu. Pe data de 4 aprilie 2016, lect. univ. dr. Iulian Mihai Constantinescu a fost invitat la Radio TRINITAS (studioul Craiova) pentru a discuta despre proiectul „România pentru familie”, dar și despre conferințele de la Craiova ale reprezentanților Comitetului de inițiativă al Coaliției pentru Familie, domnul Mihai Gheorghiu, domnul Ioan Șolea și domnul Pavel Chirilă.
În data de 6 aprilie, au avut loc la Craiova două conferințe ale reprezentanților Comitetului de inițiativă al Coaliției pentru Familie, o conferință de presă la Centrul de restaurare al Facultăţii de Teologie din Craiova, susținută de Mihai Gheorghiu și Ioan Șolea, moderată de lect. univ. dr. Iulian Mihai Constantinescu, și o conferință cu public la Cercul Militar din Craiova susținută de către domnii Mihai Gheorghiu, Ioan Șolea și Pavel Chirilă, de asemenea, moderată de președintele Comitetului de Implementare Local Central Dolj, lect. univ. dr. Iulian Mihai Constantinescu.
Luna aprilie a fost marcată integral de activitatea de strângere de semnături și apoi de etapa de validare a dosarelor de către primari. S-au centralizat toate dosarele în original și copie la nivelul județului, iar la începutul lunii mai 2016 au fost transmise către sediul central al Coaliției pentru Familie.
Activităţi şi evenimente pentru susţinerea „familiei tradiţionale”
În paginile „Ziarului Lumina”-Ediţia de Oltenia, au fost realizate mai multe materiale cu caracter informativ în legătură cu procesul de strângere a semnăturilor. Au fost prezentate, de asemenea, punctele de vedere ale membrilor Coaliţiei pentru Familie-Oltenia. Tot în această notă s-au realizat mai multe interviuri, documentare sau reportaje, menite să susţină şi să promoveze familia creştină în societate (în „Ziarul Lumina”-Ediţia de Oltenia, 12 februarie 2016). În cadrul întâlnirilor catehetice din Arhiepiscopia Craiovei a fost dezbătută intens tema „Familia tradiţională”, precum şi valoarea socială, duhovnicească şi doctrinară a familiei creştine. Atât la cercurile profesorilor de religie din Arhiepiscopia Craiovei, cât şi la conferinţele preoţeşti organizate în protopopiatele Craiova-Nord, Craiova-Sud, Băileşti, Târgu Jiu-Sud, Târgu Jiu-Nord şi Târgu Cărbuneşti, a fost dezbătută problema familiei tradiţionale. În cadrul acestor întâlniri s-a promovat intens activitatea Coaliţiei pentru Familie-Oltenia, fiind constituite grupuri de voluntari care au colaborat cu cei implicaţi direct în procesul de strângere a adeziunilor.
În cadrul celei de a XII-a ediţii a Congresului Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Olteniei, eveniment organizat în data de 28 mai 2016, în localitatea Poiana, comuna Turburea, judeţul Gorj, a fost dezbătută tema „Educaţia religioasă a tinerilor în familie, şcoală şi societate”. Au participat peste 250 de tineri din cele cinci judeţe ale Olteniei: Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi şi Vâlcea.
Filantropie creştină în sprijinul părinţilor şi copiilor din Oltenia
Prin Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Craiovei şi Asociaţia „Vasiliada” au fost iniţiate mai multe proiecte de susţinere a familiilor nevoiaşe şi a copiilor proveniţi din familii monoparentale. Astfel, în cadrul centrelor de zi „Aripi de lumină”, Best Life, „Renaşterea”, „Sfântul Vasile cel Mare”, „Mitropolit Firmilian”, sunt organizate permanent activităţi educative şi de tip after-school, consiliere psihologică, precum şi de integrare socială a beneficiarilor. În contextul dat, familiile susţinute de Biserică au depus mărturie pentru valoarea şi importanţa familiei tradiţionale în societate.
Asociaţia „Vasiliada”, în colaborare cu Secţia de Artă Sacră a Facultăţii de Teologie din Craiova, a iniţiat la finele lunii aprilie un proiect de înfrumuseţare a saloanelor Secţiei de onco-pediatrie din cadrul Spitalului Municipal Nr. 1 din Craiova. Au fost pictate astfel încăperile în care cei mici sunt internaţi. Locaţia a fost vizitată de IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, în ajunul sfintelor sărbători pascale, copilaşii primind daruri şi fiind binecuvântaţi de Părintele Mitropolit.