„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
O nouă ediţie a Şcolii „Artă, Cultură, Spiritualitate”
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Craiova organizează şi anul acesta Școala de vară „Artă, Cultură, Spiritualitate”. Cu o durată a activităților de două săptămâni, începând de lunea aceasta, activitatea se încadrează în proiectul ROSSE, implementat de Universitatea din Craiova.
În vederea facilitării tranziției de la ciclul liceal la cel universitar, Facultatea de Teologie din Craiova a reluat de săptămâna aceasta cea de-a treia ediţie a cursurilor de vară ale Şcolii „Artă, Cultură, Spiritualitate”, în cadrul proiectului naţional ROSSE. Astfel, 26 de elevi de liceu din Mitropolia Olteniei, în special din clasele terminale, vor face cunoştinţă cu cele mai importante facultăţi din cuprinsul Universităţii din Craiova, încadrându-se totodată în specificul bisericesc al Facultăţii de Teologie, gazda lor pe toată această perioadă, 8-21 iulie. Din grupul-țintă fac parte elevi selectați de la două dintre liceele partenere, respectiv: Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu, judeţul Gorj (14 elevi), și Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Nicolae”, Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea (12 elevi).
Scopul activităților didactice, remediale și extracurriculare prevăzute în cadrul şcolii de vară este de a motiva elevii să finalizeze studiile liceale și de a se orienta apoi spre Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, specializările Artă Sacră, Arte Plastice și Teologie Ortodoxă Pastorală.
Obiectivul general al proiectului constă în atragerea elevilor din liceele regiunii Sud-Vest Oltenia către un învățământ superior de calitate și facilitarea accesului acestora la învățământul terțiar din domeniul Artelor Plastice al Universității din Craiova, prin intermediul Facultății de Teologie Ortodoxă.
Obiectivele specifice
Şcoala de vară „Artă, Cultură, Spiritualitate” îşi propune în primul rând atragerea elevilor din grupul-țintă către mediul universitar, dezvoltarea individuală armonioasă și creșterea șanselor de reușită pe plan profesional datorită ofertei multidisciplinare și a specializărilor diverse ale facultăților Universității din Craiova. Un alt obiectiv este familiarizarea elevilor din grupul-țintă cu mediul universitar în ansamblu, precum și cu specificitatea specializării Arte Plastice din cadrul Facultății de Teologie. Este, de asemenea, foarte importantă conștientizarea elevilor din categorii defavorizate, prin intermediul cursurilor de formare și consiliere în carieră, cu privire la riscurile implicate de abandonul școlar și avantajele oferite de absolvirea unor cursuri universitare de specialitate pentru îndeplinirea obiectivelor personale. Coordonatorii activităţilor şi managerul de proiect se vor ocupa în mod direct de responsabilizarea elevilor cu privire la importanța promovării examenului de bacalaureat și a continuării studiilor într-un mediu universitar centrat pe nevoile studentului.
Între obiective mai amintim, totodată, şi aplicarea serviciilor oferite în cadrul cursurilor de consiliere profesională și orientare în carieră la oferta educațională specifică a facultății.
Atingerea scopului și a obiectivelor menționate anterior se va realiza prin parcurgerea programului de activități zilnice al şcolii de vară. Pe lângă activitatea de management, derularea subproiectului Facultății de Teologie presupune consilierea profesională și orientare în carieră și ateliere de lucru în domeniul dezvoltării personale. Acestea sunt susținute de doi experți ai CCOC (expert consiliere și expert formare).
De asemenea, vor mai fi cursuri de specialitate din domeniul spiritualității și al artelor plastice, susținute de doi experți. Prin intermediul acestei activităţi, tinerii vor fi introduşi în domeniul spiritualității și al artelor plastice, se vor familiariza cu conceptul de conservare-restaurare a bunurilor culturale şi vor învăţa noțiuni generale despre istoria artelor plastice și elemente de spiritualitate și artă creștină. Se are în vedere proiecția de filme pe tematică de specialitate din domeniul cultural-artistic și religios, urmată de discuții pe marginea celor vizionate; ateliere de lucru în domeniul artelor plastice și workshopuri artistice susținute de doi experți din cadrul specializărilor Artă Sacră și Arte Plastice, atât în atelierele facultății, cât și în aer liber. Se va opta pentru teme libere care să antreneze imaginația, creativitatea și spontaneitatea fiecărui participant. Întregul demers artistic are un rol important în cunoașterea, autocunoașterea și dezvoltarea personală, factori foarte importanți în atingerea obiectivelor profesionale.
Participanţii vor avea parte şi de vizite de studiu cu însoțitori, tutori și experți la Complexul Brâncuși din Târgu Jiu și la mănăstirile Tismana și Lainici din judeţul Gorj. În cadrul Taberei „Sfântul Nicodim” a Mănăstirii Tismana vor fi desfășurate workshopuri în aer liber , care să implice activități de creație cu teme libere sau propuse. Acestea presupun interacțiunea directă dintre participanți, stimularea creativității, dezvoltarea abilităților de comunicare și creșterea încrederii în sine. Cele două deplasări au drept scop cunoașterea valorilor și bunurilor aparținând patrimoniului cultural național (pictură murală, icoană, carte veche etc.), precum și familiarizarea cu tehnicile de pictură murală și a celor de conservare-restaurare.
Activitățile extracurriculare presupun prezentarea Universității din Craiova și a Facultății de Teologie Ortodoxă, deplasarea grupului-țintă cu însoțitori și tutori la obiective culturale din municipiul Craiova și din proximitatea acestuia (Muzeul de Artă, Muzeul Olteniei din Craiova, Casa Băniei, mănăstirile Coșuna și Jitianu etc.) și activități culturale, sportive și recreative.
Activitățile de diseminare și promovare proiect sunt susținute de către un expert din cadrul proiectului (implementare program de informare a grupului-țintă și activități de relații publice).
La finalul proiectului, va fi organizată o expoziție cu cele mai bune dintre lucrările realizate la atelierele de creație ale şcolii de vară (în Muzeul „Sf. Nicodim” al Centrului de restaurare, conservare și vizualizare patrimoniu al Facultății de Teologie), precum și o masă rotundă în scopul prezentării rezultatelor proiectului.