„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Olimpiada de religie pentru învăţământul laic, la final
Olimpiada naţională de religie pentru învăţământul laic, organizată la Craiova, s-a încheiat joi, 27 aprilie, cu festivitatea de premiere a celor mai buni participanţi. Evenimentul a fost găzduit de aula Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Cetatea Băniei i-a primit cu braţele deschise pe cei peste 300 de elevi olimpici la disciplina religie, care au împărtăşit în perioada 24-28 aprilie experienţe frumoase şi gânduri bune alături de profesorii şi organizatorii olimpiadei naţionale. Momentul mult aşteptat, premierea, a avut loc joi, 27 aprilie, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Cei mai buni elevi au primit premii în bani şi cărţi din partea Arhiepiscopiei Craiovei, a Ministerului Educaţiei Naţionale şi a mai multor instituţii şi persoane fizice din Oltenia.
„Am avut de învăţat de la dumneavoastră”
În deschiderea evenimentului festiv a luat cuvântul doamna senator Lavinia Craioveanu, care i-a felicitat deopotrivă pe premianţii şi participanţii la Olimpiada naţională de religie. „Cred cu tărie că religia, credinţa în Dumnezeu, familia tradiţională, dragostea de neam şi de ţară sunt valorile cu care trebuie să se formeze copiii noştri. De aceea, vreau să vă felicit pe toţi cei care aţi participat la această olimpiadă. Îi felicit pe cei care au obţinut premii, dar şi pe cei care aţi participat la această fază naţională. Felicit şi organizatorii şi sper să reveniţi oricând la Craiova, un oraş generos cu locuri frumoase”, a spus prof. Lavinia Craioveanu. Au urmat la cuvânt prof. Monica Leontina Sună, inspector general în cadrul ISJ Dolj, Vasile Timiş, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, pr. conf. dr. Adrian Ivan şi prof. dr. Iuliana Gheorghe, inspector de specialitate în cadrul ISJ Dolj.
„Ca profesor o spun cu toată sinceritatea că am avut de învăţat de la dumneavoastră. Poate va veni o vreme când cineva să facă un doctorat pe lucrările dumneavoastră de aici. La rândul meu, doresc să vă transmit toată aprecierea, respectul şi consideraţia mea şi a echipei din care fac parte. Aş dori să închei prin a spune că aici, la Craiova, avem trei mentori de care trebuie să ne amintim de fiecare dată cu bucurie. Gândiţi-vă la Sfânta Muceniţă Tatiana, ale cărei moaşte sunt aici de aproape 700 de ani, la Sfinţii Serghie şi Vah şi, nu în ultimul rând, la Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana, cu toţii ocrotitorii Olteniei. Iată prin urmare de ce cred că a fost interesantă experienţa noastră de aici”, a spus conf. dr. Vasile Timiş.
„Mărturisesc că zilele acestea au fost şi pentru mine o experienţă inedită pentru că am văzut pe viu ce înseamnă să lucrezi în echipă şi să rămâi o echipă. Olimpiada de religie este o experienţă cu totul aparte în viaţa noastră. Aţi venit aici, la Craiova, căpătând o aleasă experienţă învăţătorească. Aţi venit în calitate de candidaţi şi iată că vă întoarceţi la casele dumneavoastră laureaţi ai acestei frumoase discipline. Din punctul meu de vedere, concursul s-a desfăşurat în condiţii optime. Pe de altă parte, concursul în esenţa lui are şi o conotaţie personală. Am simţit din plin acest lucru din emoţia pe care aţi transmis-o la fiecare pas al întâlnirilor noastre. Am văzut câtă sârguinţă şi câtă pasiune aţi pus în această adevărată experienţă de viaţă”, a spus pr. conf. univ. dr. Adrian Ivan, preşedintele Comisiei naţionale de evaluare.
În contextul festivităţii de premiere, în calitate de delegaţi ai Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de elevii olimpici au fost şi cei doi protoierei ai Craiovei, pr. Grigore Vulcănescu şi pr. Nicolae Ion. Reprezentând parohiile din circumscripţia Băniei, cei doi părinţi protoierei au oferit premii constând în bani şi cărţi.