„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Paradigma creştină a unei Europe unite”
Perioada 25 octombrie - 5 noiembrie marchează începând de anul acesta „Zilele spirituale ale oraşului Craiova”. În acest context vor avea loc mai multe activităţi şi evenimente liturgice, culturale şi academice, organizate de Arhiepiscopia Craiovei, Facultatea de Teologie din Craiova şi autorităţile locale din municipiu.
În cadrul activităţilor academice dedicate „Zilelor spirituale ale oraşului Craiova”, Facultatea de Teologie şi Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” au programat o serie de simpozioane şi conferinţe internaţionale, aşezate sub genericul „Stat şi societate”. Astfel, beneficiind de un cadru ştiinţific generos, alături de alte evenimente de prestigiu, au fost programate lucrările Conferinţei „Paradigma creştină a unei Europe unite. Educaţia religioasă - valori, exigenţe, finalităţi”. Organizarea evenimentului s-a impus în contextul dezbaterilor privind disciplina religie în şcoală, ţinând cont de importanţa valorilor religioase în educarea şi formarea tinerelor generaţii. Iniţiativa Bibliotecii Judeţene şi a Facultăţii de Teologie a fost susţinută deplin de Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic al Universităţii din Craiova. Manifestarea va avea loc în perioada 3-5 noiembrie, la Centrul de restaurare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova. Dezbaterile şi referatele de fond vor fi susţinute de reprezentanţi de seamă, din ţară şi de peste hotare, din domeniile: teologie, drept, pedagogie, filosofie, sociologie etc. „Demersul nostru urmăreşte un întreit scop: afirmarea fundamentului creştin al şcolii româneşti în contextul promovării valorilor europene, a principiilor şi exigenţelor pe care astăzi le impune analiza stării de fapt şi de drept a educaţiei religioase în România şi, nu în cele din urmă, conturarea unor priorităţi în promovarea modelului creştin de educaţie. Preocuparea noastră este aşadar pe deplin justificată de necesitatea unei articulări corecte a statutului pe care îl are educaţia religioasă în societatea de astăzi şi totodată a valenţelor pe care le oferă în contextul unei Europe unite”, a declarat pr. conf. univ. dr. Adrian Ivan, titularul Catedrei de omiletică-catehetică de la Facultatea de Teologie din Craiova.
Aşezată sub genericul „Paradigma creştină a unei Europe unite”, anul acesta, la cea de-a treia ediţie, conferinţa internaţională de la Craiova se încadrează în activităţile dedicate Anului omagial 2015, închinat în Biserica Ortodoxă misiunii mănăstirii şi parohiei azi. Prelegerile susţinute de invitaţi vor putea fi audiate de profesorii de religie din Arhiepiscopia Craiovei. De asemenea, textele prezentate vor fi publicate într-un volum colectiv la Editura „Mitropolia Olteniei”, editură acreditată CNCSIS.
Conferinţă şi dezbatere istorică
Centrul de restaurare al Facultăţii de Teologie din Craiova găzduieşte vineri, 30 octombrie, Conferinţa cu tema „Biserica în spațiul S-E european în contextul provocărilor geo-politice și sociale actuale”. Vor lua cuvântul prof. dr. Mihil Tritos, de la Facultatea de Teologie din Tesalonic, prof. dr. Apostolis Patelakis şi prof. dr. Petre Guran, cercetător științific la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române. Întâlnirea va fi prefaţată de un concert de muzică psaltică, susţinut de Grupul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.