„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Părintele Ion Răduţ a plecat la Domnul
Părintele Ion Răduţ a fost prohodit marţi, 13 noiembrie, la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din Craiova, locul în care a slujit Domnului vreme de peste patru decenii. Slujba Înmormântării a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, sub protia arhimandritului Vladimir Dărângă, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Cetatea Băniei.
Sute de credincioşi au trecut pragul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou din Craiova pentru a-şi lua rămas-bun şi pentru a înălţa rugăciune pentru părintele Ion Răduţ. De duminică după-masă şi până marţi, 13 noiembrie, biserica din cartierul craiovean Rovine s-a făcut loc de pelerinaj pentru fiii şi fiicele duhovniceşti ale părintelui Ion. În semn de preţuire, părintele paroh Nicolae Ion împreună cu preoţii slujitori au săvârşit în fiecare dimineaţă Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, urmată de citirea Psaltirii şi de rânduitele rugăciuni de pomenire şi iertare pentru sufletul celui adormit. Slujba prohodirii a avut loc marţi, 13 noiembrie, la orele prânzului, soborul de preoţi fiind sub protia arhim. Vladimir Dărângă, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
Slujitor jertfelnic şi meşter al condeiului frumos
Cucernicul preot Ion Răduţ a venit pe lume în comuna Vultureşti, judeţul Olt, la 20 august 1936. Părinţii săi, Ilie şi Sanda, i-au purtat de mic paşii spre sfânta biserică, unde a învăţat primele taine ale cuvântului frumos. A învăţat carte, mai întâi în şcoala din localitatea natală şi din 1953 la Seminarul Teologic din Curtea de Argeş, unde termină ca şef de promoţie. Tot primul termină şi cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti (în 1962). După terminarea studiilor, părintele Ion începe o frumoasă activitate didactică, activând mai întâi ca profesor de limba română la Şcoala generală din comuna Făcăieni, judeţul Ialomiţa. Între timp obţine şi licenţa în Filologie, la Facultatea „Al.I. Cuza” din Iaşi, pentru specializările Română şi Franceză (1974). Anul 1975 îl aduce la Craiova, pe funcţia de secretar la Centrul eparhial, condus pe atunci de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist Arapaşu. În 1976 este numit profesor la Seminarul Teologic din Craiova. În anul 1978 este numit consilier cultural al Mitropolitului Nestor Vornicescu şi tot atunci este numit preot paroh la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din Craiova. Atât din punct de vedere cultural, cât şi pastoral-duhovnicesc, preotul Ion Răduţ a adus o contribuţie esenţială în viaţa Bisericii din Oltenia. A scris şi a publicat numeroase studii şi articole, dar mai cu seamă s-a îngrijit de tipărirea lucrărilor monumentale semnate de Mitropolitul Nestor Vornicescu. Condeiul sfinţiei sale se regăseşte în paginile revistei „Mitropolia Olteniei”, semnând alături de marii teologi ai Bisericii Ortodoxe Române: pr. prof. Dumitru Stăniloae, Mitropolitul Bartolomeu Anania, pr. prof. I.G. Coman etc. Pentru întreaga sa activitate, pr. Ion Răduţ a primit numeroase distincţii bisericeşti şi ordine culturale: Crucea Patriarhală, Ordinul „Sfântul Nicodim”, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Craiova şi de revoluţionar.
Pentru întreaga sa jertfă, dăruire şi mărturisire dreaptă în slujirea preoţească pe care a împărtăşit-o cu dragoste în întreaga sa viaţă, rugăm pe Mântuitorul Hristos să primească sufletul vrednicului său slujitor şi să-l aşeze în locaşurile Sale cereşti! Veşnică să-i fie pomenirea!