„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
„Părinţii şi scriitorii sirieni de ieri şi de azi”
Ultima carte publicată la Editura „Mitropolia Olteniei” este semnată de cercetătorul britanic Sebastian Brock, de vinerea aceasta doctor honoris causa al Universităţii din Craiova. Lucrarea, cu titlul „Părinţii şi scriitorii sirieni de ieri şi de azi”, a fost tradusă în limba română de arhid. Ioniţă Apostolache şi de prof. Hermina Maria Apostolache, aducând pentru prima oară în atenţia cititorilor din România „scurta sinteză a literaturii siriace” (A brief outline of Siriac Literature) a marelui siriacist de la Oxford.
„Părinţii şi scriitorii sirieni de ieri şi de azi” reprezintă un frumos dar pe care Facultatea de Teologie din Craiova îl aduce în întâmpinarea profesorului Sebastian Brock, în contextul vizitei pe care o face în Cetatea Băniei, în perioada 7-10 octombrie 2016. Domnia sa a primit titlul de doctor honoris causa al Universităţii craiovene chiar de ziua Sfinţilor Serghie şi Vah, ieri, 7 octombrie. Momentul s-a dovedit a fi unul cât se poate de potrivit, ţinând cont de bogata reputaţie teologică de care se bucură profesorul englez. Astfel, cu binecuvântarea şi la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, un tânăr profesor al Facultăţii de Teologie craiovene, alături de soţia sa, au demarat un proiect îndrăzneţ, adus astăzi la bun sfârşit. Traducerea este cât se poate de fidelă formei iniţiale. Este vorba de prima ediţie a textului englezesc, publicat de prof. S. Brock la „St. Ephrem Ecumenical Research Institute” (SEERI), din India, Kottayam, 1997: „A Brief Outline of Syriac Literature”. Ce-i drept, titlul românesc este o adaptare, generată de traducători, cu acordul deplin al autorului. Cartea însumează 300 de pagini, la care se adaugă un bogat studiu introductiv semnat de IPS Părinte Irineu, intitulat „Teologia siriacă - o sinteză între dogmă, simbol şi taină”. În ultima parte a acestei intervenţii academice, Mitropolitul Olteniei reuşeşte să sintetizeze, în doar câteva rânduri, esenţa mesajului acestei lucrări. Pentru a păstra frumuseţea textului redăm întocmai acest paragraf.
O sinteză a teologiei siriace
Stadiul actual al cercetării teologiei Părinţilor şi scriitorilor sirieni se leagă de numele unor oameni dedicaţi, binecuvântaţi de Dumnezeu cu darul de a scoate de sub colbul vremii „nestematele de mare preţ” ale aleşilor Săi. Între cei dintâi se numără şi emeritul profesor Sebastian P. Brock. Lucrarea de faţă, publicată pentru prima dată în limba română, adună laolaltă o „scurtă sinteză a teologiei siriene”. Pusă sub un titlu fără pretenţii exhaustive, cartea profesorului Brock este deosebit de valoroasă în studiul şi cercetarea acestui domeniu. În fapt, „este una dintre cele mai binevenite contribuţii academice ale sale. Ea oferă o oportunitate deosebită vorbitorilor de limbă engleză să preţuiască şi mai mult inestimabila moştenire a literaturii de limbă siriacă. Conţinutul lucrării cuprinde scurte biografii ale autorilor sirieni, o listă cu lucrările acestora, care au fost publicate sau care urmează să fie publicate, precum şi o selecţie de texte din câteva dintre acestea. Astfel, cercetătorul interesat, sau studentul, poate avea o perspectivă generoasă, cu privire la comorile de care se poate bucura”.
Alcătuită ca un adevărat florilegiu de teologie patristică, lucrarea de faţă se evidenţiază, în primul rând, prin forţa mesajului pe care îl transmite. Tonusul ei este dat de o dinamică permanentă, care aduce împreună viaţa şi opera celor mai importanţi Părinţi şi scriitori sirieni. Exemplele biografice sunt completate de fragmente de text, pe care autorul le traduce direct din originalul siriac. În felul acesta, cititorul are posibilitatea de a-şi forma o viziune completă asupra întregului fenomen literar. Importante sunt de asemenea şi referinţele bibliografice, pe care le regăsim împărţite pe criterii de relevanţă, teme teologice sau autori. În forma dată, traducerea de faţă a respectat întru totul împărţirea iniţială a lucrării, precum şi însemnările şi indicaţiile autorului. Textul are cursivitate şi oferă din plin o lectură uşoară. În ansamblul ei, cartea profesorului Sebastian Brock este binevenită şi se recomandă pentru oricine doreşte să cunoască mai multe despre teologia siriacă. Este, de asemenea, de mare folos celor care doresc să se documenteze într-un eventual studiu sau cercetare academică.
Nu în cele din urmă, trebuie să evidenţiem faptul că valoarea traducerii acestei lucrări se întăreşte prin reputaţia academică internaţională a profesorului Sebastian Brock. Întreaga sa operă, dedicată Părinţilor sirieni, poartă într-adevăr valenţele unei veritabile sinteze, reuşind să ofere perspective şi interpretări inedite, să aducă la lumină adevăruri, învăţături și personalităţi, care altfel ar fi rămas ascunse şi uitate în clepsidra timpului. Menirea slujirii profesorului Brock este pe departe una jertfelnică şi mărturisitoare, binecuvântată de Dumnezeu. Nimeni altcineva nu poate da atâta putere omului să vorbească despre lucrul Mâinilor Sale şi să mărturisească în lume despre cuvântul adevărului Său. Şi cu atât mai mare se face această bucurie, cu cât darul se împarte şi la alţii, în convingerea că „această teologie se învaţă de la Părinţii sirieni şi, astfel, lor suntem datori să le aducem cinstirea cuvenită”.
Lansare în prezenţa profesorului Brock
Nu în cele din urmă, mulţumiri se aduc părintelui dr. Jacob Thekeparampil, directorul SEERI, „pentru permisiunea de a traduce această lucrare din limba engleză, după prima ediţie apărută sub egida institutului pe care îl coordonează”, şi pr. conf. univ. dr. Constantin Băjău, de la Facultatea de Teologie din Craiova, pentru corectura lucrării. Lansarea cărţii va avea loc luni, 10 octombrie, în prezenţa profesorului Sebastian Brock, în Aula „Nestor Vornicescu” a Centrului de Restaurare şi Vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova. Tot atunci va avea loc şi conferinţa „Importanţa tradiţiei şi teologiei siriace în contextul actual”, prezentată de profesorul englez. (Pr. conf. univ. dr. Adrian Boldişor, directorul Editurii „Mitropolia Olteniei”)