„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Parohia Valea Bisericii sprijină tinerii
Sub coordonarea Sectorului învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Râmnicului, prin osteneala preotului paroh Luca-Georgian Sîia, Parohia Valea Bisericii din comuna Orlești, județul Vâlcea, a organizat anul trecut o serie variată de activităţi cultural-educaţionale cu tineretul. Între cele mai importante se numără programele culturale în cooperare cu Şcoala Orleşti, reprezentată de profesoara de religie Didona Argentoianu.
Activităţile de profil catehetic organizate de parohia vâlceană Valea Bisericii au adus un însemnat folos educativ tinerilor din localitate. Astfel, împreună cu Şcoala Orleşti, la nivel comunal a fost înființat Grupul de iniţiativă în educaţie şi timp liber de calitate, aflat sub coordonarea preotului paroh Luca-Georgian Sîia. Orele de cateheză s-au încheiat întotdeauna cu lecţii şi jocuri interactive în limba engleză, prin voluntariatul prof. Cristiana Cotargă. De asemenea, a fost iniţiată predarea unor lecţii săptămânale de chitară, oferite gratuit copiilor participanţi. Lunar, copiii cei mai implicați în proiectele educative și artistice dezvoltate de Parohia Valea Bisericii au beneficiat în mod gratuit de un pelerinaj sau o excursie, cu reale valențe culturale și duhovnicești. Toate proiectele şi activităţile catehetice şi social-filantropice amintite, în care sunt implicaţi cu dragoste și tinerii Parohiei Valea Bisericii, se desfășoară în cadrul Aşezământului catehetic „Sfântul Evanghelist Luca”.
În anul 2016, închinat educației creștine a tineretului creştin-ortodox, se vor iniția la nivel de parohie un curs de fotografie, un atelier de croitorie-broderie și ore de pictură, desen și muzică vocal-instrumentală (vioară și chitară).
Activităţi cu tinerii în 2015
Proiectul de catehizare „Călătorind împreună cu Dumnezeu” a fost realizat în parteneriat cu Şcoala Orleşti şi cu alte parohii din Protoieria Drăgăşani. De asemenea, activitatea „Biserica şi Şcoala au înălţat neamul românesc. Neamul românesc a făurit eroii!”, simpozion parohial, a fost organizată de praznicul Înălţării Domnului, întru cinstirea eroilor neamului românesc. În continuare, amintim de proiectul „Sădești un pom, sădeşti o viaţă!”, acţiune de voluntariat, în care au fost implicaţi numeroşi tineri din parohie. Ei au avut în vedere înfiinţarea unei livezi de pomi fructiferi şi îngrijirea ei.
„Recunoştinţa” a fost un eveniment religios-cultural de mare amploare și cu un important rol misionar. S-a realizat o procesiune pe dealul Crișeasca, la Sfânta Cruce, şi s-a organizat un cenaclu de muzică religioasă şi laic-universală, de poezie și teatru creştin, la Căminul cultural din Orleşti. Împreună-organizatori au fost şcoala, primăria şi diverși factori economici privaţi din localitatea Orlești.
„Şi eu vreau să învăţ!” a fost un proiect parohial social-educaţional realizat în vederea limitării abandonului şcolar. Au fost susţinuți zece elevi, proveniţi din familii sărace, cu rechizite, haine şi alimente, ţinând permanent legătura cu cadrele didactice. Reprezentanții parohiei au fost prezenți săptămânal în şcoală. Au fost vizați și ajutați și părinţii/bunicii elevilor aflaţi în evidenţele parohiale.
„Hrană pentru trup şi suflet” şi „Raiul este în mâinile noastre” au fost două proiecte parohiale social-filantropice în care, lunar, un număr de 40 de persoane aflate în evidenţele noastre sociale (bătrâni, bolnavi, văduvi şi copii) au primit hrană caldă, pregătită de părintele paroh împreună cu tineri şi elevi din parohie, alături de alți credincioşi mărinimoşi, la bucătăria parohială din cadrul Aşezământului social-filantropic „Acoperământul Maicii Domnului”.
„Colinde, colinde... vestiţi şi dăruiţi!” a fost un proiect parohial cultural-social desfăşurat în perioada 1-27 decembrie, care a cuprins pregătirea, la Centrul catehetic parohial, a unui recital de colinde şi teatru creştin. Grupul de tineri, sub coordonarea şi îndrumarea preotului paroh şi a profesoarei de religie, a mers acasă la cele 40 de persoane, cazuri sociale, cântând colinde şi împărţind hrană, pregătită anterior la bucătăria parohială.
Pe parcursul lunii decembrie a anului trecut, în biserică s-a organizat o colectă importantă de alimente, haine, jucării și rechizite şcolare, care au fost împărțite mai apoi la patru centre sociale de bătrâni şi copii din judeţ: Sutești, Drăgoeşti, Băbeni, Râmnicu Vâlcea şi Spitalul Municipal Drăgăşani. În fiecare centru s-a prezentat şi un recital de colinde. La sărbătoarea Sfântului Nicolae şi în ziua praznicului Naşterii Domnului, după încheierea Sfintei Liturghii, s-a prezentat un recital de colinde şi teatru creştin și s-au împărţit tuturor copiilor daruri, precum şi tuturor credincioşilor prezenţi. Acest amplu proiect se încheie în ziua Sfântului Arhidiacon Ştefan, cu un concert de colinde susţinut de Corul „Sfinții Apostoli” al Protoieriei Drăgăşani, prin purtarea de grijă a părintelui protoiereu Mădălin-Iulian Busagă, prezente la eveniment fiind şi alte grupuri corale.