„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Puneți în urechile voastre cuvintele acestea: Fiul Omului va fi dat în mâinile oamenilor. Iar ei nu înțelegeau cuvântul acesta, căci era ascuns pentru ei, ca să nu-l
Parohia Vela, aşezarea cu două biserici
În drum spre partea de sud a judeţului Dolj, la 36 km de oraşul Craiova, via Cetate, se găseşte Parohia Vela. Face parte din Protopopiatul Craiova Nord şi însumează două sate cu două locaşuri de închinare.
Comuna Leva s-a înfiinţat la anul 1830. Satul era format din mai multe case răspândite. Şapte ani mai târziu, pe la anul 1837, stăpânirea vremii a poruncit ca gospodăriile să fie grupate în linie, rânduială pe care o întâlnim până astăzi. Într-un recensământ din 1908, rezultă că satul Vela avea 816 bărbaţi şi 729 de femei. În total, 1.545 de suflete, care locuiau în case de cărămidă, de nuiele, lipite cu pământ şi de lemn, însumând 700 de locuințe. În prezent, parohia are în componenţă 150 de familii cu 238 de gospodării.
Biserica „Sfinţii Voievozi”
Biserica „Sfinții Voievozi Mihail şi Gavriil” a fost ridicată din zid de boierii Veleni, în anul 1848. Tot ei sunt cei care i-au lăsat şi averea. A fost restaurată la anul 1876. Tradiţia spune că înainte de zidirea acestei biserici, oltenii din Vela s-ar fi închinat într-o biserică din lemn, acoperită cu şindrilă. În biserica de zid nu s-au păstrat pisania şi icoanele vechi, pierdute de-a lungul timpului. În conştiinţa ei a rămas întipărită însă memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă. Astfel, în partea de apus a naosului sunt menţionaţi sătenii care s-au jertfit în războiul din 1916-1918 şi 1941-1945, 45 la număr. Din 1941, prin strădania preotului Ion Calafeteanu, „Velean” de obârșie, licențiat în teologie, s-a strâns material pentru un nou locaş de închinare.
Biserica „Sfinţii Voievozi” este ridicată în formă de navă cu o singură turlă şi pridvorul închis. Dimensiunea zidului este de 50 cm, locaşul fiind acoperit cu tablă. Catapeteasma este din cărămidă. În anul 2011, preotul paroh Costinel Claudiu Calangiu a reuşit, alături de credincioşii veleni, să schimbe acoperișul integral al bisericii. A fost înlocuită totodată şi instalația electrică, iar clopotul a fost coborât din turlă. Ultima intervenţie la pictură s-a făcut în anul 1948, numele pictorului rămânând însă necunoscut. În timp însă s-a deteriorat, astăzi necesitând o intervenţie imediată.
Tot în anul 2011, parohienii din Vela au ridicat, alături de preotul lor, o troiță chiar în curtea bisericii. Jertfa lor a fost închinată memoriei foştilor deținuți politici, care au suferit în temniţele comuniste.
Biserica filie „Sfântul Ioan Botezătorul”
Cea de-a doua biserică din comuna Vela este închinată Sfântului Ioan Botezătorul şi aparţine filiei Suharu. Istoria ei se leagă de clădirea Școlii Suharu, care, după 1990, a fost cedată parohiei. În această clădire a luat fiinţă actualul locaş de închinare. S-a consolidat mai întâi clădirea, s-au adăugat turlă şi clopotniță la intrare, au fost reconfigurate uşile şi ferestrele, s-a adăugat un zid interior şi noua locaţie a fost sfinţită ca biserică filie a Parohiei Vela. Un rol determinant în realizarea acestui proiect l-a avut Ionel Melcioiu, om cu suflet mare, care a sprijinit financiar întregul demers. Toate acestea pentru ca 50 de familii din Suharu să poată aduce laudă lui Dumnezeu. Pictura a fost realizată în ulei de zugravul Tiberiu Ioţa din Băilești. În data de 23 septembrie 2007, locaşul de închinare a fost sfinţit de IPS Părinte Teofan, pe atunci Mitropolit al Olteniei. În timp, curtea bisericii din Suharu s-a îmbogăţit cu o clopotniţă şi cu fântână. S-a amenajat de asemenea şi aleea şi s-a împrejmuit cu gard întregul spaţiu al bisericii.
Preoţii slujitori de-a lungul vremii
Din rândul preoţilor care au slujit la Altarul celor două biserici din Parohia Vela fac parte: pr. Teodor; pr. Mihai (1864); pr. Petre Combiescu (1880); pr. Ion Calafeteanu (1926); fiu al satului; pr. Vladimir Spanache; ieromonahul Ion Onosie (1973); preot Aurel Parpală (1973-1982); pr. Ionel Crisan (1982-1984); pr. Voiculescu Ion Boangher din Celaru Dolj (1984-1984); pr. Marinescu Stelian (1985-1992); pr. Dumitru Camen (1993-1995); pr. Ştefan Neagoe. Din anul 1995. Parohia Vela este deservită de preotul Costinel Calangiu Claudiu.