„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Pe urmele sfinţilor din sihăstriile vâlcene
Paraclisul Arhiepiscopal „Buna Vestire” din Râmnicu Vâlcea organizează periodic, prin Centrul social-pastoral de pe lângă sfântul locaş, multe programe pastoral-misionare și culturale pentru tineri. Cel mai inedit dintre ele s-a intitulat „Cu trupul și sufletul, la urcat pe munte”, organizat la începutul lunii în curs.
Săptămânal, la Centrul social-pastoral de pe lângă Paraclisul Arhiepiscopal „Buna Vestire” din Râmnic sunt organizate cateheze pe categorii de vârstă, cu recitare de poezie, vizualizare de film și fotografie, meditații gratuite și cursuri de pictură pe sticlă. De câteva ori pe lună, preoţii coordonatori organizează excursii montane și pelerinaje duhovnicești. De asemenea, este în stadiul de inițiere un curs de tehnică și artă în fotografie, care se va desfășura atât în sala centrului, cât și într-o serie de locuri special alese.
„O minte sănătoasă într-un corp sănătos”
Creștinii sunt tot mai derutați spiritual, din lipsă de modele și de dragoste, iar mai ales tinerii au de suferit, ei ajungând să caute sensul vieții în lucruri vătămătoare. De aceea, activitățile organizate la Centrul social-pastoral `Buna Vestire” din Râmnic vizează în primul rând tinerii, dar nu numai, având în vedere că în Biserică `nu există tineri și bătrâni, ci numai tineri de diferite vârste”. Aşa se face că, încă din prima săptămână a Postului Mare, o parte din tinerii care participă susținut la activitățile Centrului social-pastoral `Buna Vestire” s-au încumetat să urce muntele spre sfânta Mănăstire Pătrunsa din comuna Bărbătești, județul Vâlcea. A debutat, astfel, un proiect cultural-duhovnicesc de mult așteptat, care își dorește să întrupeze un proverb latin - Mens sana in corpore sano, care spune: `O minte sănătoasă într-un corp sănătos”. Cu alte cuvinte, pentru a fi oameni responsabili, se impune să avem grijă atât de trupul nostru, cât și de mintea noastră, de gândirea noastră, de sufletul nostru. Pe scurt, acest proiect cultural-duhovnicesc inedit se desfășoară sub forma unei drumeții montane, în cadrul căreia au loc închinarea la o mănăstire și o întâlnire duhovnicească, un sfat de taină, cu un părinte sau o monahie din locul respectiv.
Sfânta Mănăstire Pătrunsa și părintele Valerian
În prima călătorie de acest gen, tinerii s-au închinat la sfânta Mănăstire Pătrunsa, unde monahul Visarion le-a prezentat rânduiala slujbelor și le-a vorbit despre monahii cu viață duhovnicească, care au sfințit acest loc și ale căror cinstite oase au fost descoperite din mila lui Dumnezeu la mică distanță de biserica mare și care acum se păstrează așezate cu evlavie în osuar. După ce au mâncat la trapeza mănăstirii, împlinind astfel rânduiala statornicită aici de părintele ieroschimonah Varsanufie, starețul sfintei mănăstiri, tinerii au servit o a doua masă, cea dorită cu adevărat, punând în inima lor cuvintele pline de dragoste și smerenie ale părintelui ieromonah Valerian, unul dintre duhovnicii sfintei mănăstiri. Părintele Valerian a sădit în inima tinerilor cele patru îndemnuri moștenite de la cuviosul Ghelasie de la Frăsinei: „Nu te alarma! Nu te contrazice! Nu îți arăta nevoința! Nu blama răul!”. Sfinţia sa le-a arătat tinerilor pelerini cum „nădejdea și încrederea în purtarea de grijă a lui Dumnezeu, tăcerea, mai ales în ispite, smerenia și răbdarea răului sunt cele mai tari arme ale creștinului împotriva puterilor celor nevăzute ale întunericului”.