„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Pelerini pe meleaguri gorjene de Sfânta Parascheva
Parohia Strâmba-Jiu, din Protopopiatul Târgu Jiu Sud, judeţul Gorj, a devenit loc de pelerinaj pentru mai mulţi credincioşi de la Biserica Obedeanu din Craiova, care au poposit aici sâmbătă, 14 octombrie, cu prilejul praznicului Sfintei Preacuvioase Parascheva. Sărbătoarea a fost centrată în jurul Sfintei Liturghii, săvârşită în biserica parohială de un sobor de preoţi.
Ca în fiecare an, mai mulţi credincioşi craioveni de la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Obedeanu din Craiova au luat parte la hramul Bisericii „Sfânta Preacuvioasă Parascheva” din Parohia Strâmba-Jiu, judeţul Gorj. Astfel, dis-de-dimineaţă, paşii pelerinilor craioveni au început să urce colina din inima satului, acolo unde se găseşte aşezat sfântul locaş. Într-un mod cu totul aparte, priveliştea panoramică, îmbogăţită de frumuseţea atipică a unei biserici de lemn în stil maramureşean, trezeşte de fiecare dată sentimente de sfinţenie şi înălţare duhovnicească. Aici, cei peste cincizeci de pelerini craioveni s-au împreunat în rugăciune cu fiii satului Strâmba, luând parte cu toţii la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
La finele Sfintei Liturghii, pr. paroh Antonie Făinişi a mulţumit oaspeţilor pentru prezenţă şi împreună-rugăciune. „Suntem bucuroşi că an de an, credincioşii Parohiei Obedeanu sunt alături de noi, în ziua de cinstire a Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva, ocrotitoarea bisericii noastre. Mulţumim de asemenea pr. Marian Pigulea, parohul Bisericii Obedeanu, care de fiecare dată este alături de noi în această sfântă zi. Darul nostru este unul de rugăciune şi binecuvântare, rugând pe Milostivul Dumnezeu, pe Maica Sa Preasfântă, pe Cuvioasa Parascheva şi pe toţi sfinţii să ne dăruiască tot lucrul folositor spre mântuire”, a încheiat pr. Antonie Făinişi. Vizita în Parohia Strâmba-Jiu s-a încheiat cu tradiţionala agapă frăţească, organizată în casa praznicală din centrul parohiei.
Pelerinajul credincioşilor de la Biserica „Obedeanu” din Craiova a continuat cu un scurt periplu la Mănăstirea „Sfânta Treime” – Strâmba-Jiu, unde au fost întâmpinaţi de maica stareţă, Marina Gligor. Aici, pelerinii craioveni au vizitat paraclisul sfintei mănăstiri, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”. Ultimul obiectiv a fost Biserica „Sfânta Treime”, despre care au primit detalii chiar de la maica stareţă. „Frumuseţea Sfintei noastre Ortodoxii se reflectă de cele mai multe ori în aceste locaşuri de istorie şi cultură românească. Mănăstirea noastră este una dintre cele mai vechi, cu o tradiţie care depăşeşte trei secole. Întregul corpus de chilii şi anexe s-a centret în jurul bisericii, pe care am reuşit să o restaurăm acum câţiva ani în urmă. Este închinată Preasfintei Treimi, numele de Strâmba venind de la un pârâu ce trece prin apropiere şi care se varsă în Jiu prin partea de nord, deci în curs invers”, a spus maica stareţă, Marina Gligor.