„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Pictorul Costache Petrescu, evocat în Cetatea Băniei
Facultatea de Teologie din Craiova a început de miercuri, 10 mai, o serie de evenimente de evocare a pictorilor şi zugravilor de chipuri sfinte olteni. Proiectul este dedicat anului omagial 2017, închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române sfintelor icoane, iconarilor și pictorilor bisericești, desfăşurându-se cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu.
Primul eveniment dedicat pictorilor şi zugravilor bisericeşti din Arhiepiscopia Craiovei a avut loc la Biserica „Maica Domnului”-Mântuleasa din Craiova, miercuri, 10 mai, după Taina Sfântului Maslu. Activitatea, intitulată sugestiv „Pictori bisericești din Oltenia: istorie și actualitate”, a fost dedicată pictorului craiovean Costache Petrescu, cel care şi-a legat numele de pictura Bisericii Mântuleasa. Astfel, sub coordonarea pr. lect. dr. Ion Reşceanu, director de departament în cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova, au fost invitaţi să ia cuvântul dr. Toma Rădulescu, care a prezentat portretul biografic al maestrului Petrescu, şi conf. univ. dr. Anamaria Baciu, cadru didactic la Secţia de Arte Vizuale a Facultăţii de Teologie, care a vorbit despre artistul Costache Petrescu. Cele două luări de cuvânt au fost însoţite de o proiecţie de film cu istoricul Bisericii Mântuleasa.
Despre importanţa acestei manifestări şi despre implicarea Facultăţii de Teologie din Craiova în realizarea proiectului a vorbit pr. lect. dr. Ion Reşceanu. „Anul 2017 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești. În acest context dorim să organizăm la nivelul Facultății de Teologie din Craiova o serie de manifestări culturale și artistice dedicate pictorilor bisericești, care s-au remarcat de-a lungul timpului, prin lucrările lor, în spațiul eclesial din cuprinsul Olteniei.
Manifestările vor fi organizate cu sprijinul cadrelor didactice și al studenților de la specializările Artă Sacră și Arte Plastice. În acest sens, vom realiza mai multe manifestări culturale, conferinţe şi mese rotunde pentru promovarea artiştilor bisericeşti de ieri şi de azi din Oltenia”, a spus pr. Ion Reşceanu.
Pictorul Costache Petrescu s-a remarcat în cea de a doua jumătate a veacului al XIX-lea ca un reprezentant de seamă al curentului neoclasicist în pictura bisericească din Oltenia. Pe lângă Biserica Mântuleasa, Costache Petrescu a realizat pictura și la alte biserici importante din Oltenia, între care amintim: Biserica Maioreasa din Turnu Severin, Biserica „Toți Sfinții” și Biserica Oota din Craiova etc.
La evenimentul organizat la Biserica Mântuleasa au luat parte profesori şi studenţi de la Facultatea de Teologie din Craiova, preoţi din parohiile craiovene, oameni de cultură din Cetatea Băniei şi numeroşi credincioşi.