„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
„Praxis”, un nou buletin informativ
„Praxis”, noul buletin informativ al Arhiepiscopiei Râmnicului, este o revistă bimestrială tipărită cu binecuvântarea și la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie. Apariția acestui proiect editorial a fost determinată de necesitatea misionară de a face cunoscută activitatea pastorală, educațională și social-filantropică ce se desfășoară în Arhiepiscopia Râmnicului.
Revista „Praxis” se alătură, prin bogăția și varietatea informațiilor prezentate în text și imagine, izvoarelor și materialelor științifice care descriu activitatea istoricei Arhiepiscopii a Râmnicului. Însuși numele, „Praxis”, descoperă partea dinamică a tradiției bisericești care, păstrând credința comună și dezvoltând lucrarea sfințitoare, oferă nelimitate posibilități misionare de a face cunoscut mesajul Evangheliei în societatea contemporană, dar și reafirmarea lucrării sfințitoare, culturale și misionar-filantropice desfășurate de către Biserică în cele două milenii de existență. Tipărită într-o grafică modernă, cu prezentarea materialelor pe două coloane și alternarea textului cu imagini color reprezentative, „Praxis” este rodul muncii unui colegiu de redacție aflat sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Colegiul este alcătuit din Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, vicepreședinte, pr. Ștefan Zară, director, pr. Nifon Dorin Iancu, redactor-șef, pr. Mercurie Daniel Apostol, arhid. Codruț Dumitru Scurtu, pr. Constantin Olariu, pr. Laurențiu Rădoi, pr. Anfian Vasile Popa, diac. Efrem Ovidiu Stanciu - redactori, pr. Bogdan Iulian Vieru, secretar de redacție.
Număr dedicat Anului omagial 2016
Primul număr al revistei, ianuarie-februarie 2016, își deschide paginile cu articole care prezintă aspecte din cadrul manifestărilor organizate în Arhiepiscopia Râmnicului cu prilejul Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Antim Ivireanul. În felul acesta, cinstirea acordată Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și recunoașterea moștenirii culturale lăsate prin cărțile tipărite înnoadă firul activității cultural-misionare desfășurate prin intermediul publicațiilor religioase.
Retrospectiva evenimentelor desfășurate în anul 2015 cuprinde momente importante din viața eparhiei, fiind urmat de prezentarea „Prinosului de recunoștință adus lui Mihai Eminescu la Râmnic” prin așezarea în incinta Centrului eparhial a bustului poetului nepereche. Articolele referitoare la canonizarea Cuvioșilor Daniil și Misail de la Turnu și a Cuvioșilor Neofit și Meletie de la Stânișoara de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și canonizarea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț de către Patriarhia Ierusalimului reflectă îndeaproape lucrarea Bisericii de recunoaștere a sfințeniei vieții unor sfinți români nevoitori.
Secţiuni de lucru
Secțiunea „Biserică și societate” continuă cu prezentarea Ședinței anuale a Adunării eparhiale, momentul de sărbătoare prilejuit de aniversarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, sfințirea paraclisului ctitorit de maestrul Dinu Săraru, pomenirea domnitorului Mircea cel Bătrân la Cozia, o serie de evenimente culturale și sociale. „Biserica și tinerii” cuprinde o serie de materiale cu activități educative desfășurate la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea și la Paraclisul arhiepiscopal „Buna Vestire”. „Misiune prin mass-media” prezintă noile proiecte media derulate în Arhiepiscopia Râmnicului, iar secțiunea „Noutăți editoriale” prezintă o serie de volume apărute la Editura Praxis.
Viața parohiilor descoperă lucrarea pastorală, culturală, catehetică și social-misionară desfășurată în parohii. Scopul acesteia este de a identifica și promova mijloace de pastorație adaptate societății actuale, prin care parohiile reușesc să dezvolte proiecte care susțin educația și formarea tinerilor, oferă sprijin copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, organizează întâlniri în care sunt dezbătute probleme cu caracter social și sunt identificate modalități de ajutorare a bătrânilor și persoanelor confruntate cu sărăcia și alte probleme de ordin social.
„Praxis” nu este doar un „arhivar” al activității desfășurate în Arhiepiscopia Râmnicului, ci un instrument de lucru util în activitatea pastoral-misionară desfășurată în parohii, un buletin informativ care prezintă hotărârile și îndrumările misionare pentru continuarea și dezvoltarea misiunii Bisericii și un „manual de bune practici” pentru promovarea unor activități care și-au împlinit obiectivele.