„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Praznic ales în Parohia Harşu
Sfântul Mare Mucenic Haralambie a fost cinstit în chip deosebit duminică, 10 februarie, la Parohia „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana”-Harşu din Craiova. În sfântul locaş au venit la rugăciune numeroşi credincioşi din Cetatea Băniei, care au primit la finele slujbei euharistice daruri din partea Consiliului parohial.
În Cetatea Băniei, ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Haralambie, însemnat în calendarul nostru la data de 10 februarie, a adunat câteva sute de credincioşi la rugăciune într-unul dintre cele mai vechi locaşuri de închinare. Frumoasa ctitorie a boierului Harşu s-a împodobit de praznic, cinstindu-l pe Sfântul Haralambie, alături de principalii ocrotitori, Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de preoţii Viorel Dică, parohul bisericii, şi conf. dr. Ioan Picu Ocoleanu, preot slujitor şi cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova. La finele slujbei, împlinind o frumoasă tradiţie, cei doi preoţi, alături de membrii Consiliului parohial, au împărţit daruri atât credincioşilor prezenţi, cât şi la bătrânii din mai multe aziluri craiovene. „Am întâmpinat cu bucurie pe Sfântul Haralambie, care ne este nouă ocrotitor şi mijlocitor, alături de Sfinţii Ioachim şi Ana. Cu acest prilej, rugăciunile noastre s-au îndreptat către fericiţii şi de-a pururea pomeniţii ctitori ai sfântului locaş, către cei care au trecut la cele veşnice, enoriaşi ai parohiei noastre, dar şi către cei care ne sunt alături prin lucrarea pe care o împlinesc alături de noi aici, la Biserica Harşu. Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru tot darul şi pentru toată darea cea bună, aşa cum spunem de fiecare dată în Rugăciunea Amvonului”, a spus pr. paroh Viorel Dică.
Biserica cu hramurile „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana” şi „Sfântul Mare Mucenic Haralambrie”-Harşu este situată în apropierea Pieţei Centrale din Craiova, fiind cunoscută după numele ctitorului ei, „Aşu Sîn Traian Ot Vrast”, cel care a ridicat-o în perioada 1802-1806. În preajma anului 1800, Aşu avea în antrepriză târgul săptămânal al oraşului, care se întindea pe terenul dintre biserică şi locul pe care este construit astăzi penitenciarul şi fostul Regiment 26 Rovine. Târgul aducându-i venituri, a zidit această biserică chiar în apropierea lui. De aceea, în catagrafia bisericilor oraşului Craiova din anii 1813-1815, biserica este înscrisă sub numele „Ot Oborul Târgului”, adică „de afară”.
În cei peste 200 de ani de existenţă, sfântul locaş a suferit mai multe reparaţii şi renovări, ultima fiind încheiată în 2008, la 7 septembrie, când biserica a fost resfinţită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu. În ultimii ani, în curtea sfântului locaş a fost ridicată şi o capelă închinată Sfântului Irodion de la Lainici.
Lucrarea este integrată într-un amplu complex parohial din care mai fac parte cancelaria parohială, biblioteca şi o sală de conferinţe.