„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Praznic luminos la ctitoria Sfântului Nicodim
Mănăstirea Tismana şi-a serbat hramul miercuri, 15 august, de praznicul Adormirii Maicii Domnului. Cu acest binecuvântat prilej de bucurie duhovnicească, câteva sute de credincioşi au luat parte la Sfânta Liturghie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.
Ca în fiecare an, la data de 15 august, porţile Mănăstirii Tismana se deschid larg pentru a îmbrăţişa şi a primi cu dragoste sutele de pelerini sosiţi aici la rugăciune. Maica Domnului, ocrotitoarea străvechiului aşezământ monahal din inima Olteniei, a fost şi de această dată lăudată în cântare şi rugată să mijlocească pe lângă Fiul ei mântuirea sufletelor noastre. Astfel, începând din ajunul praznicului, marţi, 14 august, clopotele au anunţat chemarea la rânduitele slujbe de seară. De lângă biserica mare a mănăstirii, pe o esplanadă amenajată în faţa muzeului, au fost săvârşite slujba Vecerniei unită cu Litia, Privegherea şi Prohodul Maicii Domnului. La final, preoţii, credincioşii, monahii şi monahiile, în frunte cu IPS Părinte Mitropolit Irineu, au purtat în procesiune, împrejurul sfântului locaş, epitaful praznicului Adormirii Maicii Domnului.
Miercuri, 15 august, în ziua prăznuirii, după Acatistul Maicii Domnului, IPS Părinte Mitropolit Irineu a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
La finalul slujbei, în cuvântul de binecuvântare adresat credincioşilor prezenţi la rugăciune, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre rolul Maicii Domnului în iconomia mântuirii noastre. „Adormirea Maicii Domnului, hramul acestei sfinte mănăstiri, este o sărbătoare foarte importantă în Biserica noastră Ortodoxă. Este vorba despre trecerea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din lumea aceasta în lumea veşnică, despre ridicarea ei la ceruri, învierea ei şi suirea de către Fiul ei în Împărăţia Tatălui Ceresc. Maica Domnului este Mijlocitoarea şi Ajutătoarea noastră, cea prin care Fiul lui Dumnezeu S-a făcut om. Momentele din urmă ale Maicii Domnului sunt descrise de sfânta noastră Tradiţie. Aici ni se arată că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a dorit atât de mult să treacă din lumea aceasta şi să fie împreună cu Fiul ei în ceruri. De aceea, după Înălţarea Domnului, ea s-a pregătit în fiecare clipă pentru momentul despărţirii de lumea aceasta. Nu cunoaştem anii vieţii Preasfintei Născătoare, ştim însă că viaţa ei a fost întru totul desăvârşită. De aceea spunem că este «mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii». Prin această viaţă curată şi mai ales prin faptul că L-a născut pe Mântuitorul Hristos, ea nu a avut tendinţa de a îmbătrâni şi de a se trece din lumea aceasta. Cu toate acestea, a trebuit şi ea să se supună rânduielilor celor trecătoare ale firii. Ea trece din lumea aceasta, deşi este Maica Vieţii. Astfel numim sărbătoarea aceasta Adormirea Maicii Domnului, cu alte cuvinte: închiderea ochilor trupeşti pentru lumea aceasta şi deschiderea lor pentru Împărăţia cerurilor”, a spus IPS Părinte Irineu.
În continuare, ierarhul a subliniat faptul că „în Adormirea Maicii Domnului, Mântuitorul Hristos Se arată ca biruitor al morţii”: „Chiar dacă moartea lucrează şi asupra Lui, atunci când Îl vedem răstignit pe Cruce, moartea este biruită prin Înviere. Lumina străluceşte astfel în Înviere şi în firea Sa omenească şi, evident, dacă El a înviat din morţi, la Adormirea Maicii Domnului, El îşi arată puterea Sa dumnezeiască, înviind pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Prin urmare, nu este vorba despre o înălţare singură şi de sine stătătoare a Maicii Domnului la ceruri, ci este vorba despre o ridicare a ei, de o înviere şi aşezare a ei în Împărăţia Tatălui Ceresc”.
Din soborul părinţilor slujitori au făcut parte: arhim. Ioachim Pârvulescu, exarhul mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei şi stareţul Mănăstirii Lainici, pr. Daniel George Achim, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, pr. conf. dr. Nicolae Răzvan Stan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, pr. Marian Mărăcine, protoiereu al Protopopiatului Târgu Jiu Sud.
Praznicul sfintei Mănăstiri Tismana s-a încheiat cu tradiţionala agapă frăţească, pregătită de obştea maicilor, condusă de maica stareţă, monahia Antonia Popescu.
Ctitorie a Sfântului Cuvios Nicodim, reorganizatorul vieţii monahale pe aceste meleaguri, cinstitul aşezământ monahal s-a ridicat din zid, cu sprijinul material al domnitorilor Basarabi: Radu I (1377-1383) și fiii acestuia: Dan I (1383-1386) și Mircea cel Bătrân (1386-1418). Sfinţirea bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a avut loc la 15 august 1378, fapt întărit documentar de hrisovul Voievodului Dan I din 3 octombrie 1385, care se păstrează și astăzi.