„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Praznicul Icoanei „Maica Domnului Îndrumătoarea”, la mănăstirea vâlceană Ostrov
Icoana „Maica Domnului Îndrumătoarea” a fost cinstită în mod deosebit duminică, 28 iulie, la mănăstirea vâlceană Ostrov, prilej cu care Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit Sfânta Liturghie.
Chiriarhul Râmnicului le-a vorbit celor prezenți la Sfânta Liturghie despre bucuriile duhovnicești împărtășite de Dumnezeu în familia Sfântului Voievod Neagoe Basarab, ctitorul mănăstirii, dar și despre minunile la care obștea monahală și mulțimile de credincioși au fost părtași înaintea acestei icoane făcătoare de minuni. „Născătoarea de Dumnezeu este prin excelenţă pentru fiecare dintre noi model pentru trăirea virtuţilor şi împlinirea lor, însă este și model de a-L aduce pe Hristos în lume și de a-L vesti pe Acesta spre o tot mai deplină cunoaștere a Lui: Şi aceasta este viaţa veşnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis (Ioan XVII, 3)”.
Tâlcuind pericopa evanghelică a duminicii, Vindecarea slăbănogului din Capernaum, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a subliniat că „prin aducerea acestui bolnav înaintea Mântuitorului Hristos, prietenii slăbănogului se încredințează întru totul în iubirea nemărginită a Fiului lui Dumnezeu. Şi Iisus, văzând credinţa lor, a zis slăbănogului: Îndrăzneşte, fiule! Iertate sunt păcatele tale! (Matei IX, 2). Domnul Hristos i se adresează ca unui fiu căruia îi vindecă mai întâi paralizia sufletului, arătând că boala trupească era consecința bolii sufletești. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că «Hristos n-a alergat îndată la vindecarea trupului, care se vedea, ci a vindecat mai întâi ceea ce nu se vedea, sufletul, iertându-i păcatele». Cărturarii Îl acuză pe Fiul lui Dumnezeu de hulă, iar după ce le descoperă răutatea gândurilor, starea de permanentă cârtire, Mântuitorul exclamă: «Dar ca să ştiţi că putere are Fiul Omului pe pământ a ierta păcatele, a zis slăbănogului: Scoală-te, ia-ţi patul şi mergi la casa ta» (Matei IX, 6). Ridicarea slăbănogului din patul de suferință bucură, dar și înspăimântă mulțimile care slăvesc laolaltă pe Dumnezeu. Așadar, în duminica aceasta ne încredințăm de faptul că așa cum Maica Domnului s-a făcut pe sine purtătoare a iubirii milostive a lui Dumnezeu față de oameni, trebuie să devenim și noi, asemenea prietenilor slăbănogului, mărturisitori prin fapte ai credinței”, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.