„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Praznicul Sfântului Nicolae în Mitropolia Olteniei
De praznicul Sfântului Ierarh Nicolae, cinstit joi, 6 decembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul bisericii din Parohia Dăbuleni I, care şi-a serbat ocrotitorul. Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit la hramul Catedralei chiriarhale din Râmnic, iar Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit slujba euharistică în biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia mehedinţeană Baloteşti.
La ceas de mare sărbătoare pentru Biserica Ortodoxă, IPS Părinte Irineu s-a aflat în mijlocul comunității de creștini ai Parohiei Dăbuleni I, din Protoieria Craiova Sud, pentru a-l prăznui prin săvârșirea Sfintei Liturghii pe Marele Ierarh Nicolae din Mira Lichiei. Din soborul de preoți și diaconi care au slujit alături de Înaltpreasfinția Sa, a făcut parte și părintele consilier Grigorie Vulcănescu, care a rostit cuvântul de mulțumire pentru această Liturghie arhierească. Răspunsurile de la strană au fost date de către un grup de tineri elevi, îmbrăcați în portul popular doljenesc, oferind și un scurt recital de colinde.
„Dorim să ne arătăm cinstitori ai Sfântului Ierarh Nicolae”
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a vorbit despre viața sfântă a Ierarhului Nicolae, care este cunoscut atât celor mari, dar și celor mici, mai ales datorită dărniciei sale față de cei aflați în suferințe și necazuri. Cunoaștem din viața sfântului că a avut parte de o educație aleasă încă din tinerețile sale, mai ales în ceea ce privește adevărul de credință. La vârsta potrivită, Bunul Dumnezeu a rânduit să fie ales episcop al orașului Mira Lichiei. Un alt reper important din viața Sfântul Nicolae este participarea sa la Sinodul I Ecumenic, din cetatea Niceea, unde Sfinții Părinți au elaborat primele 8 articole ale Simbolului de credință.
Mai apoi, IPS Părinte Irineu a vorbit despre faptele milei trupești făcute de Sfântul Nicolae, povestind cum acesta a ajutat un tată îndatorat să-și ferească cele trei fete de a cădea în mare păcat. Interesant este faptul că Sfântul Nicolae nu a aflat de acest caz de la vreo sursă omenească, ci chiar prin înștiințare de sus. „Sfântul Nicolae a fost înștiințat de Dumnezeu, pentru că sfinții, dacă au sufletul curat și mintea curată, se învrednicesc de aceste taine pe care oamenii obișnuiți nu le știu. Cine ar fi știut gândurile acestui părinte dacă nu Sfântul Nicolae cel curat cu inima?”
La final, având în vedere că ne aflăm în Postul Nașterii Domnului, Părintele Mitropolit a îndemnat pe credincioșii prezenți la slujbă să se spovedească și să se împărtășească cu evlavie pentru a primi cu bucurie vestea Nașterii lui Hristos. Totodată, dacă dorim să ne arătăm cinstitori ai Sfântului Ierarh Nicolae, să păstrăm în taină faptele bune ale milosteniei trupești și sufletești, împlinind îndemnul biblic să nu știe stânga ce face dreapta: „Nu este bine ca noi să ne lăudăm când facem câte o faptă bună. Este bine să păstrăm în tăcere fapta bună, căci dacă o trâmbițăm oamenilor sau o spunem tuturor, nu mai primim răsplată de la Dumnezeu pentru cele făcute de noi”.
Sfântul Ierarh Nicolae, cinstit în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnic
Ctitorie a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea își prăznuiește hramul istoric la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae. Miercuri seara, în ajunul sărbătorii, numeroşi credincioși au fost prezenţi în catedrală la slujba Privegherii săvârșită în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae de un ales sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei a avut loc și procesiunea cu icoana și racla în care sunt așezate părticele din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae. După procesiune, racla cu sfintele moaște a fost așezată în fața Sfântului Altar spre închinare și binecuvântarea credincioșilor și a pelerinilor.
Sfintele slujbe au fost oficiate în catedrală pe parcursul întregii seri, iar în ziua de joi, 6 decembrie, Sfânta Liturghie arhierească va fi săvârșită de către IPS Părinte Varsanufie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La slujba de priveghere, răspunsurile liturgice au fost oferite de către corul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea.
Bucurii duhovniceşti în parohia mehedinţeană Baloteşti
Preasfințitul Părinte Nicodim a fost prezent în mijlocul credincioşilor mehedinţeni din Parohia Baloteşti, cu prilejul praznicului ocrotitorului duhovnicesc al bisericii şi al localităţii. În cuvântul de învățătură rostit de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei le-a vorbit tuturor celor prezenți despre viața și activitatea Sfântului Ierarh Nicolae. La finalul Sfintei Liturghii a avut loc slujba de sfințire a crucilor ce vor fi puse pe turlele noii biserici, construită la inițiativa preacuviosului părinte Pavel, starețul sfintei Mănăstiri Topolnița, Parohia Balotești aflându-se sub jurisdicția sfintei mănăstiri. Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Nicodim a vizitat și a binecuvântat lucrările săvârșite la această sfântă biserică.
La această dată enoriaşii din această parohie, dar şi credincioşii de pretutindeni prăznuiesc cu multă bucurie pe Sfântul Nicolae, cel ce a fost cu adevărat un părinte şi apărător neînfricat.