„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Preasfințitul Părinte Nicodim, la ceas aniversar
Preasfinţitul Părinte Nicodim Nicolăescu a împlinit marţi, 17 aprilie, 14 ani de la întronizarea ca Episcop al Severinului şi Strehaiei. Cu acest prilej binecuvântat, clericii şi credincioşii olteni au înălţat rugăciune pentru sănătatea chiriarhului din Cetatea Severinului. Jertfa şi dăruirea arhiereului mehedinţean au rodit în această vreme, aducând bucurie sfântă şi spor duhovnicesc peste poporul cel binecredincios.
Preasfinţitul Părinte Nicodim Nicolăescu s-a născut în localitatea Godeanu, judeţul Mehedinţi, la data de 6 aprilie 1962, primind la botez numele de Nicolae. A urmat cursurile şcolii generale din localitatea natală (1969-1977) şi a parcurs prima treaptă a Liceului Industrial din Drobeta-Turnu Severin (1977-1979). Venind dintr-o familie cu aleasă evlavie şi credinţă puternică în Dumnezeu, viitorul Episcop al Severinului și Strehaiei şi-a urmat cu convingere chemarea, fiind admis la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova (1979-1984). A absolvit mai apoi cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, prezentând la finele stagiului de licenţă lucrarea „Sfaturile evanghelice în viaţa monahului”. Din dragoste de învăţătură, tânărul teolog Nicolae Nicolăescu a plecat la studii în Atena (1997-2001), ca bursier al Fundaţiei „Bethleem”. Aici a urmat un curs intensiv de limba greacă, la Facultatea de Filosofie şi Litere din cadrul Universităţii Kapodistria, urmând mai apoi un masterat, finalizat prin prezentarea lucrării cu tema „Tradiţia neoisihastă românească de după Paisie Velicikovski şi până în zilele noastre”. În capitala Eladei, Preasfinția Sa a urmat, de asemenea, cursuri de doctorat. Din anul 2010 este doctor al Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, cu teza „Teologie şi spiritualitate în scrierile Avvei Dorothei de Gaza”, sub coordonarea arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu. Din anul 2012 este cadru didactic titular (conf. univ. dr.) al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, la disciplina patristică.
Slujirea Sfântului Altar
Preasfinția Sa a iubit din pruncie podoaba sfintei noastre Biserici Ortodoxe. Încălzit de duhul Sfântului Nicodim de la Tismana, marele ctitor al isihasmului românesc, tânărul Nicolae Nicolăescu s-a închinoviat ca frate la Mănăstirea Topolniţa (1979-1983), tot aici primind tunderea în monahism (1983) cu numele de Nicodim, hirotonia întru ierodiacon şi ieromonah (1985).
În perioada 1985-1994 a slujit ca preot paroh la parohia mehedinţeană Baloteşti. A păstorit, de asemenea, ca stareţ străvechile centre monahale de la Topolniţa (1990-1992) şi Vodiţa (1991-2001). Preasfinţia Sa are o bogată experienţă în administraţia eparhială a Arhiepiscopiei Craiovei, unde a ocupat funcţiile de: consilier social (2001) şi Episcop-vicar, cu numele de „Gorjeanul” (2001-2004). În data de 25 aprilie 2004, PS Părinte Nicodim a fost întronizat ca Episcop al Severinului şi Strehaiei.
Daruri din suflet pentru suflete
În cei 14 ani de slujire arhierească pe plaiurile mehedinţene, PS Părinte Nicodim Nicolăescu a împărtăşit numeroase şi alese daruri pentru trup şi pentru suflet către păstoriţii săi. Între realizările de rezonanţă se numără contruirea Catedralei chiriarhale cu hramul „Învierea Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din Drobeta-Turnu Severin, înfiinţarea postului de radio „Lumina”, a Corului Kinonia etc. Pe lângă acestea, se adaugă grija părintească arătată în sau dincolo de vreme preoţilor, preoteselor, monahilor şi credincioşilor din străvechea episcopie dunăreană.