„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Prelegere pentru studenţii teologi
Facultatea de Teologie din Craiova a primit în această săptămână vizita profesorului Fatih Ozkan, cadru didactic al Universităţii din Igdir - Turcia, secţia Teologie. Cu acest prilej, profesorul turc, specialist în filosofia religiei, a prezentat o prelegere publică pentru tinerii studenţi teologi, cu titlul „O analiză teologică a discursului despre teroare şi Jihad”.
Facultatea de Teologie din Craiova a găzduit anul acesta, în cadrul programului Erasmus, mai multe conferinţe şi prelegeri susţinute de profesori din străinătate pentru studenţii craioveni. Între acestea se numără şi vizita profesorului Fatih Ozkan, asistent pe disciplina filosofia religiei în cadrul Facultăţii de Teologie Islamică din Igdir, Turcia. După o întrevedere cu pr. conf. univ. dr. Nicolae Răzvan Stan, prodecanul Facultăţii de Teologie din Craiova, profesorul turc a fost condus la Centrul de Restaurare şi Vizualizare, din Strada Brestei, nr. 24, unde a prezentat prelegerea „O analiză teologică a discursului despre teroare şi Jihad”. În discursul său, prof. Ozkan a subliniat latura tradiţionalistă a islamului şi deschiderea religiei musulmane pentru promovarea păcii şi a toleranţei religioase. Tot în acest sens, domnia sa a arătat că mesajul Coranului trebuie înţeles unitar, fără să fie scos din context. Discursul profesorului turc a fost tradus de pr. lect. dr. Adrian Boldişor, titularul Catedrei de istoria şi filosofia religiei din cadrul facultăţii craiovene. La discuţii a participat şi pr. lect. dr. Ion Reşceanu, profesor de Vechiul Testament la aceeaşi facultate. La final, prof. Ozkan a răspuns întrebărilor adresate de teologii craioveni, asistența apreciind prezentarea „O analiză teologică a discursului despre teroare şi Jihad”. „Dialogul interreligios reprezintă un aspect esenţial pentru o cunoaştere temeinică a principalelor caracteristici prin care se definesc cele mai importante religii, atât din punct de vedere istoric, cât mai ales din perspectivă actuală. Fără acest filon de cunoaştere şi interacţiune, nu putem avea o perspectivă corectă din punct de vedere social, politic, intercultural etc. Prezentarea profesorului Fatih întăreşte această deschidere, atât de necesară formării studenţilor noştri. Pentru o cercetare temeinică avem nevoie de astfel de experienţe, prin care să se dezvolte curiozitatea, dialogul şi spiritul analitic”, a precizat pr. lect. dr. Adrian Boldişor.
„În perspectiva studiului Vechiului Testament, dimensiunea belicoasă a manifestărilor religioase trebuie foarte clar explicată şi delimitată. Trebuie să se delimiteze foarte bine mesajul scripturistic de <justificările> extremiste prin care se promovează teroarea în numele unei aşa-zise credinţe. Adevărata credinţă este cea care promovează pacea şi toleranţa între popoare, care luptă totdeauna pentru dreptate, adevăr, bine şi frumos”, a conchis pr. lect. dr. Ion Reşceanu.