„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Premii pentru liceenii din Caracal
Episcopia Slatinei şi Romanaţilor şi-a desemnat câştigătorii pentru Concursul „Biserica şi şcoala din sufletul meu”. După ce au fost jurizate mai multe proiecte primite din întreg cuprinsul eparhiei, cel mai mare punctaj a fost acordat proiectului cu titlul „Educaţie pentru credinţă. Credinţă în educaţie”, coordonat de prof. Alexandra Iliescu, de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Caracal.
Alături de preotul Mihai Iagăru, de la Parohia „Toţi Sfinţii” din Caracal, prof. Alexandra Iliescu a iniţiat un frumos demers împreună cu elevii Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din municipiu. Participarea la concursul naţional a venit firesc, reprezentând „o continuare a muncii în echipă şi a bunei colaborări între cele două instituţii: Liceul Teoretic «Mihai Viteazul» din Caracal şi Parohia «Toţi Sfinţii»”. Aşa se face că, şi la Caracal, s-a reuşit foarte bine corelarea dintre activitatea didactică şi lucrarea pastoral-misionară a Bisericii. „Pentru mine, ora de predare a însemnat puţină informaţie, dar care să atingă, să emoţioneze şi să mobilizeze şi apoi multă trăire pusă în practică şi concretizată prin proiecte de o anvergură mai mică sau mai mare. Astfel, am ajuns să coordonez două proiecte mari Comenius, având ca temă fenomenul religios şi implicarea tinerilor. Pe părintele Mihai Iagăru l-am cunoscut la întâlnirile LTCOR Caracal, pe care le iniţiase şi le coordona. Munca părintelui cu tinerii a început la Parohia Redea în 1983 şi a continuat natural, după ce i-a cunoscut pe părinţii duhovnici Teofil Părăian şi Constantin Galeriu în timpul studiilor la Bucureşti. Anul acesta fiind dedicat educaţiei tinerilor, am întrebat elevii cu care parohie doresc să lucrăm mai mult pentru proiect, şcoala noastră fiind foarte aproape de cinci biserici. Ca răsplată pentru cât de apropiat este părintele Iagăru de liceul nostru şi cât de mult ne-a susţinut de-a lungul anilor în multe proiecte, concursuri judeţene şi interjudeţene şi parteneriate, am decis să lucrăm portofoliul împreună. Pentru că este anul educaţiei religioase, am dorit ca portofoliul să aibă coordonatorul principal unitatea de învăţământ, pentru a putea implica cât mai mulţi elevi şi profesori, iar după demersul făcut la biroul de catehizare am primit răspuns favorabil. Astfel, am putut avea mai mulţi parteneri şi colaboratori: educatori, învăţători, profesori de religie, desen, limba română, preoţi invitaţi şi lucrători cu tinerii”, a spus prof. Alexandra Iliescu.
Rezultatele proiectului în Episcopia Slatinei şi Romanaţilor
Pe parcursul implementării proiectului au fost derulate mai multe activităţi catehetice, după cum urmează: întâlniri cu elevii ale preoţilor, profesorilor şi lucrătorilor cu tinerii, activităţi de voluntariat cu elevii de liceu, lecturi pentru pregătirea interviurilor, iniţiative artistice şi fotografice etc.
Locurile unde s-au desfăşurat activităţile aferente proiectului au fost Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Biserica „Toţi Sfinţii” , Biserica „Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian” de la Spitalul Municipal Caracal, Şcoala Gimnazială Nr. 2 Caracal, Mănăstirea Brâncoveni, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Balş, Şcoala Gimnazială Deveselu şi Şcoala Gimnazială Izbiceni.
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, la concursul de anul acesta au participat 377 de copii din 18 parohii din judeţul Olt, care au conceput un portofoliu cu lucrări de creație, având următoarele componente: literară, artistică și multimedia. Preasfințitul Părinte Sebastian a premiat cel mai bun portofoliu, dar şi cele mai bune lucrări, pe secțiuni, calificate pentru etapa eparhială, ocazie cu care i-a felicitat pe câștigători. Premiile, care au constat în cărți ziditoare de suflet și icoane, au fost asigurate de Centrul eparhial şi dăruite grupurilor de copii şi tineri, după cum urmează: premiul I – Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” şi Parohia „Toți Sfinții” – Protoieria Caracal, cu portofoliul „Educație pentru credință. Credință în educație”; premiul II – Parohia Valea Merilor – Protoieria Slatina I, cu portofoliul „Învață prin rugăciune și roagă-te învățând!”; premiul III – Parohia Vlăngăreşti - Protoieria Slatina II, cu portofoliul „Biserica - şcoala sufletului meu” și mențiune ‒ Parohia Doanca – Protoieria Corabia, cu portofoliul „Cu Dumnezeu pe drumul vieții”. Eleva Florentina Popescu a obţinut premiul I la secţiunea literară; premiul I la secțiunea artistică a fost primit de eleva Andreea Dinu, iar premiul I la secțiunea multimedia a fost obținut de eleva Alexandra Smărăndescu, toate trei reprezentând Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” şi Parohia „Toți Sfinții” – Protoieria Caracal.