„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Preţuire şi recunoştinţă preotului Grigore Petrescu
Preotul Grigore Petrescu, unul dintre cei mai respectabili şi iubiţi slujitori din Episcopia Mehedinţiului şi Strehaiei, a împlinit în această săptămână venerabila vârstă de 80 de ani. Gândul cel bun şi doririle de sănătate vin în primul rând din partea Preasfinţitului Părinte Nicodim, care aduce astfel cucernicului preot gând de sănătate şi binecuvântare.
Cu greu se pot găsi cuvinte prin care poporul credincios al Mehedinţiului să-şi poată arăta recunoștința pentru tot ce a înfăptuit părintele Grigore Petrescu în cei 80 de ani de viaţă şi ca slujitor al lui Dumnezeu timp de 50 de ani. Jertfelnicia specifică sufletelor nobile l-a caracterizat şi pe părintele care şi-a închinat viaţa slujirii lui Hristos şi a credincioşilor, trudind cu o impresionantă dăruire la propășirea Bisericii lui Hristos în parohiile pe care le-a păstorit.
S-a născut la 11 septembrie 1938, ca al treilea copil al lui Nicolae și Alexandrina Petrescu din comuna Godeanu, județul Mehedinți. Tatăl său a fost cântăreț bisericesc, iar mama casnică, având două surori, Anica și Elena. A urmat Seminarul Teologic de la Mofleni (Dolj), absolvindu-i cursurile în 1958, iar în 1961 s-a înscris la Facultatea de Teologie Ortodoxă de Grad Universitar din București, pe care a absolvit-o în 1965. 1966 a fost anul chemării către cinstea preoţiei, fiind hirotonit de către vrednicul de pomenire Mitropolit Firmilian al Olteniei.
Păstor jertfelnic şi dăruitor pentru oile cele cuvântătoare
Este unul dintre cei mai respectaţi preoţi pe care i-a avut Severinul şi Mehedinţiul, binecuvântat de Dumnezeu să împlinească în ziua de 11 septembrie venerabila vârstă de 80 ani. A slujit cu evlavie, credinţă şi tact pastoral Biserica lui Hristos timp de 50 de ani, fiind foarte stimat de credincioşii din parohiile Godeanu, Marga, Cireşu, Bunoaica şi „Sfântul Gheorghe” din Drobeta-Turnu Severin. Pentru slujirea jertfelnică, calităţile de bun chivernisitor al treburilor bisericeşti şi pentru pregătirea teologică este apreciat şi respectat de clerul şi ierarhii din Oltenia. Toate aceste calităţi pastorale au făcut să îi fie încredinţate responsabilităţi administrative, fiind pe rând: inspector misionar, secretar la Protoieria Drobeta-Turnu Severin, apoi, din 1985, protopop al acestui protopopiat, iar din 2004 până în 2009 îndeplinind cinstea de vicar eparhial. După pensionarea din anul 2009 s-a întors alături de enoriaşii din satele Godeanu şi Păuneşti, pe care i-a păstorit cu aceeaşi dedicare şi dragoste ca în primii ani de preoţie.
În anul 1975, când a fost transferat la Parohia „Sfântul Gheorghe” din Drobeta-Turnu Severin, o adâncă tristeţe a umplut inimile credincioşilor din Parohia Godeanu, care s-au despărţit plângând de părintele lor. Au fost solicitări către Arhiepiscopia Craiovei ca el să revină, pentru că enoriaşii sufereau după păstorul lor, iar părintele Grigore, ataşat de ei, după un an şi jumătate a cerut să-i fie aprobată reîntoarcerea la Parohia Godeanu. Gestul părintelui l-a impresionat pe Mitropolitul Teoctist, viitorul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, dar şi pe membrii Departamentului Cultelor, care au rămas miraţi că un preot din România lasă o parohie bună, de oraş, şi se întoarce la o parohie de ţară. În tot acest timp, părintele Grigore Petrescu şi-a arătat dragostea sau ataşamentul faţă de valorile perene ale Bisericii şi neamului nostru românesc, precum şi vivacitatea ori tinereţea spirituală cu care l-a înzestrat Dumnezeu pe devotatul şi iubitul Său fiu slujitor.
Prin dragoste, părintele a ştiut să râdă cu cel care râde, să plângă împreună cu cel care plânge, să se bucure cu cel care se bucură şi, mai ales, să se roage, în comuniune deplină cu cel care a venit să se roage! Îi dorim să aibă parte, în continuare, de folositoare bucurii, de binecuvântate mângâieri şi de nemărginite împliniri duhovniceşti!
Să ne trăiţi întru mulţi şi binecuvântaţi ani, toate acestea însoţite de un sincer şi călduros „La mulţi, binecuvântaţi şi fericiţi ani!”, preacucernice părinte Grigore!