„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Proiect pentru persoanele fără adăpost din Craiova
Asociația Vasiliada, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, implementează în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018 proiectul „Subvenție Legea 34/1998”. Proiectul este finanțat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și vine în sprijinul beneficiarilor Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” al Asociației Vasiliada.
Cu acest prilej, miercuri, 23 mai, a avut loc conferința cu tema „Am dreptul la o viață normală”, eveniment ce şi-a propus să pună în evidență faptul că problema lipsei unei locuințe poate fi rezolvată cu ajutorul integrării pe piața muncii. În cadrul acestui eveniment au fost invitați reprezentanți ai autorităților locale cu rol activ în reintegrarea socială, angajatori care au răspuns pozitiv inițiativelor sociale ale Asociației Vasiliada, persoane care au beneficiat de servicii în cadrul centrului și reușesc în prezent să ducă o viață independentă.
„Drepturile persoanelor fără adăpost sunt o constantă a oricărei societăți moderne, însă în țara noastră a fost prea puțin abordată. Potrivit legislației românești, a fost creată o bază juridică ce vizează măsurile de prevenire pentru situațiile în care persoanele ajung fără adăpost, stabilind corelații între problematica acestor persoane cu sărăcia și fenomenul de excluziune socială”, a subliniat diac. Sorin Pârvănescu, coordonator al Centrului social de urgenţă pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile”.
Printre nevoile persoanelor fără adăpost amintim: nevoia de reintegrare socio-profesională, prin găsirea unui loc de muncă, găsirea unui spațiu de locuit și efectuarea de cursuri de calificare și recalificare; nevoia de consiliere pe termen lung, în vederea integrării sociale; nevoia de acces la condiții minimale de viață. „De-a lungul timpului, s-a dovedit că existența unui loc de muncă este un factor motivațional și foarte important în procesul de reintegrare socială. Persoanele fără adăpost au reprezentat o categorie socială care a captat mereu atenția societății. Fiecare societate are datoria de a oferi suport membrilor ei atunci când aceștia se confruntă cu situații problematice”, a adăugat diac. Pârvănescu.
În cadrul Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile”, beneficiarii primesc, pe lângă serviciile de bază, și suport pentru găsirea unui loc de muncă și pentru păstrarea locului de muncă, reușind astfel să depășească situația de criză inițială și să dezvolte un plan pentru viitorul lor.
Centrul social de urgență pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” funcționează în baza unui parteneriat încheiat între Asociația Vasiliada, Consiliul Local Municipal Craiova și Arhiepiscopia Craiovei.