„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Proiecte cu tinerii în noul an calendaristic
În contextul decretării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2016 drept „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului ortodox”, Arhiepiscopia Craiovei şi-a propus să sporească activităţile de catehizare şi promovare a grupurilor de tineri din cuprinsul ei. Cu o frumoasă tradiţie în această lucrare, ostenitorii centrelor de catehizare din cuprinsul judeţelor Dolj şi Gorj au organizat, în anul precedent, numeroase activităţi educative.
Între cele mai cunoscute activităţi cu tinerii din Arhiepiscopia Craiovei se numără cele dedicate proiectului naţional „Alege şcoala!”. Nu mai puţin de opt centre catehetice au fost înfiinţate anul trecut pentru a susţine copiii cu probleme de abandon şcolar din judeţele Dolj şi Gorj. Între acestea se numără şi cel de la Paraclisul mitropolitan „Sfântul Gheorghe“- Vechi din Craiova.
Coordonat de preotul Mihail Scorbură şi diaconul Mircea Tudora, grupul însumează astăzi peste 60 de copii şi tineri care frecventează săptămânal ora de cateheză de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Vechi din municipiu. De câteva luni, alături de cei doi clerici se află şi diaconul Iulian Cravcenco, doctorand al Facultăţii de Teologie din Craiova. Împreună ei asigură tinerilor şi copiilor înscrişi la ora de cateheză ambianţa necesară unei înţelegeri şi practici eficiente a credinţei şi tradiţiilor ortodoxe. Metodele folosite sunt dintre cele mai inedite, de la joc la învăţare comparativă, de la activităţi recreative la excursii şi, nu în ultimul rând, la rugăciunea din cadrul Sfântei şi Dumnezeieştii Liturghii.
Prima activitate catehetică din 2016
După o scurtă vacanţă de sfintele sărbători, gupa de elevi şi preşcolari de la centrul de cateheză s-a întâlnit cu părintele diacon Cravcenco pentru a relua programul obişnuit. Noul an a început astfel printr-o vizită la Muzeul Olteniei. Scopul a fost în primul rând catehetic, legat de vernisajul de icoane şi obiecte bisericeşti din cadrul expoziţiei „Aurul şi Argintul Antic al României”. „Cu ajutorul lui Dumnezeu, în această duminică ne-am revăzut cu copiii pentru prima dată în acest an. După Dumnezeiasca Liturghie, unde o parte dintre ei s-au împărtășit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos, am mers la sediul grupului pentru a gusta clementine, napolitane și alte dulciuri. Am mers apoi la Muzeul de Istorie, acolo unde am vizitat expoziția «Aurul și Argintul Antic al României». Cei mici au avut posibilitatea să vadă unele dintre cele mai valoroase bunuri din patrimoniul cultural al ţării noastre, multe exponate fiind unice în Europa şi în lume. Copiii s-au simțit bine și s-au bucurat de atmosfera călduroasă, învăţând câte ceva din teologia icoanelor pe care au descoperit-o practic în cadrul muzeului. A fost minunat să revadă sfinţii despre care am vorbit la orele de cateheză”, a spus diac. Iulian Cravcenco.
Pe lângă centrul de catehizare la Paraclisul mitropolitan „Sfântul Gheorghe”-Vechi din Craiova, în anul 2015 s-au dezvoltat prin proiectul „Alege şcoala!” alte şapte locaţii similare pe lângă bisericile: „Eroii Neamului”, „Maica Precista”-Oota, „Sfântul Dimitrie”-Romaneşti, „Sfântul Nicolae”-Craioviţa din Craiova, în Parohia Ciutura, din Protoieria Craiova Nord, şi în judeţul Gorj, la parohiile Rovinari II şi Strâmba Jiu.