„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Resfinţire la magazinul bisericesc „Lumina”
La finele săptămânii trecute, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a sfinţit magazinul de obiecte bisericeşti „Lumina”, de pe strada Calea Bucureşti, lângă piaţa centrală. În perioada 10-13 iunie, Biblioteca judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova a găzduit cea de-a doua ediţie a Conferinţei internaţionale „Politică. Diplomaţie. Cultură”.
Cetatea Băniei a găzduit la finele săptămânii trecute mai multe evenimente culturale, administrative şi social-filantropice. Astfel, joi, 11 iunie, IPS Părinte Mitropolit Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi, a săvârşit o slujbă de binecuvântare, prilejuită de finalizarea lucrărilor de reamenajare a magazinului de obiecte bisericeşti „Lumina” din Craiova. Situat pe strada Calea Bucureşti, în proxima vecinătate a pieţei centrale a oraşului, locaţia administrată de Arhiepiscopia Craiovei dispune de un spaţiu generos ce găzduieşte o diversitate de cărţi şi obiecte bisericeşti, necesare atât săvârşirii slujbelor religioase, cât şi pentru folosul general al credincioşilor. La final, Mitropolitul Olteniei i-a îndemnat pe ostenitorii magazinului să împărtăşească cu dragoste şi dăruire din lumina Duhului Sfânt tuturor celor care le trec pragul. „Avem bucuria unei locaţii frumos amenajate, totul este nou, refăcut, resfinţit şi ne-am rugat astăzi Bunului Dumnezeu ca milostivirea Sa să se coboare peste cei care vor lucra aici şi peste toţi cei care vor intra în acest magazin. Un spaţiu denumit sugestiv «Lumina», un dar al lui Dumnezeu, pentru că vorbim în primul rând despre lumina Duhului Sfânt ce străluceşte peste noi şi în interiorul nostru. Apoi, ne referim la lumina materială, fizică, pe care Dumnezeu a lăsat-o să strălucească prin luminătorii pe care i-a creat, dar există în cazul nostru şi o lumină a cărţilor, a obiectelor de cult, o lumină dătătoare de bucurie şi de mult folos duhovnicesc. Noi dorim celor care vor lucra în acest spaţiu să împărtăşească cu dragoste şi multă dăruire lumină celor care vin să agonisească câte ceva din obiectele şi cărţile expuse spre vânzare, pentru ca toţi să fie cuprinşi de lumina cea dumnezeiască şi de harul Sfântului Duh”, a încheiat IPS Părinte Mitropolit Irineu.
Conferinţă internaţională la Craiova
Conferinţa internaţională „Politică. Diplomaţie. Cultură” a fost organizată de Biblioteca judeţeană „Aman” din Craiova, în perioada 10-13 iunie. Evenimentul încununează şirul celor mai importante manifestări cultural-academice închinate promovării oraşului Craiova pentru titlul de „Capitală culturală europeană”. Festivitatea de deschidere a avut loc joi, 11 iunie, atunci când, în Sala „Academician Dinu Giurăscu”, dr. Lucian Dindirică, directorul instituţiei, a urat bun-venit distinşilor participanţi. Invitat de onoare al întâlnirii, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova, a vorbit despre importanţa întâlnirii şi a subliniat legătura dintre cele trei elemente constitutive ale cadrului de discuţii: politică, diplomaţie şi cultură. Au mai luat cuvântul prof. univ. dr. Sevastian Cercel, decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din Craiova, şi prof. univ. dr. Sorin Damean, din partea Facultăţii de Istorie. În cele trei zile ale conferinţei, profesori emeriţi şi cercetători din ţară şi de peste hotare au prezentat referate din domenii diverse ale ştiinţelor umaniste şi exacte: istorie, lingvistică, drept, fizică, filosofie etc. Spectrul teologic a avut la rândul său reprezentanţi de seamă. Din partea Facultăţii de Teologie din Craiova au luat cuvântul: pr. prof. univ. dr. Alexandru Isvoranu, pr. lect. dr. Adrian Boldişor, pr. lect. dr. Ion Reşceanu.