„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Rugăciune la Icoana Maicii Domnului „Portărița”, la Mănăstirea „Sfântul Antim” din Râmnic
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit în seara zilei de luni, 11 februarie, slujba Privegherii, continuată cu Sfânta Liturghie în noaptea de 12 februarie, la Mănăstirea Antim, cu prilejul sărbătoririi Icoanei Maicii Domnului „Portărița”.
În cuvântul de învățătură împărtășit obștii mănăstirii și pelerinilor prezenți la slujba de priveghere, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că „nu avem altă mijlocitoare înaintea lui Dumnezeu mai mare decât Maica Domnului şi aceasta se datorează faptului că a fost asemenea nouă şi a născut pe Dumnezeu, iar nouă ne este mijlocitoare necontenită. Maica Domnului este ocrotitoare, ajutătoare și multfolositoare pentru toți cei care îi cer ajutorul. În acatistul sărbătorii de astăzi, Biserica o cinstește pe Maica Domnului, descoperind minunile nenumărate săvârșite înaintea icoanei sale, lucru arătat prin stihul «Bucură-te, Portăriță bună, care deschizi credincioșilor ușile Raiului!» Icoana Maicii Domnului «Portărița» a fost ocrotitoarea văduvelor și a orfanilor, iar în timpul prigoanelor iconoclaste, în chip minunat a ajuns la Mănăstirea Iviron de la Muntele Athos, unde Cuviosul Gavriil a așezat-o în biserica mănăstirii. În ziua următoare, călugării nu au mai găsit icoana Maicii Domnului în biserică, dar, căutând-o, au văzut-o pe zidul mănăstirii, deasupra porții. Atunci au luat icoana și au dus-o în biserică, dar iarăși au găsit-o pe zidul de la poartă. Acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori, până când Preasfânta Născătoare de Dumnezeu i-a arătat Sfântului Gavriil voința ei, zicând că nu dorește ca icoana să fie păzită de către monahi, ci mai degrabă ea vrea să-i protejeze pe ei ‒ nu doar în viața de acum, ci și în cea viitoare. După aceasta, icoana a fost așezată în paraclisul de la poarta mănăstirii, ajungând să fie numită Icoana Maicii Domnului «Portărița». Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra mănăstirii acesteia și a noastră și o rugăm pe Maica Domnului să mijlocească pentru noi și să-i răsplătească pe toți cei care vin cu osârdie să ceară ajutorul ei”. La slujba Privegherii și la Sfânta Liturghie au participat stareți și monahi de la mănăstirile din Arhiepiscopia Râmnicului, precum și numeroși pelerini.