„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Rugăciuni arhiereşti în Cetatea Târgu Jiu
Municipiul Târgu Jiu găzduieşte în perioada 19-27 mai cea de a XVIII-a ediţie a Zilelor oraşului. Evenimentele au în centru praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ocrotitorii spirituali ai urbei de pe Jiu. Cu acest prilej, luni, 21 mai, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinţii Împăraţi” din centrul municipiului.
Manifestările închinate ocrotitorilor spirituali ai oraşului Târgu Jiu au debutat duminică seara cu săvârşirea Vecerniei unită cu Litia la Biserica „Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”. A urmat, de la ora 21:00, o procesiune cu icoana Sfinţilor Împăraţi, la care au participat circa o mie de credincioşi, însoţiţi de peste 100 de preoţi din protoieriile Târgu Jiu Nord şi Târgu Jiu Sud, fundalul sonor fiind asigurat de fanfara oraşului. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, procesiunea religioasă făcând parte din complexul de manifestări dedicate Zilelor Municipiului Târgu Jiu, manifestări ce au marcat şi împlinirea a 612 ani de la prima atestare documentară a localităţii.
„Sfinţii Împăraţi sunt mijlocitori şi rugători ai noştri înaintea Tronului ceresc”
Momentele liturgice au fost încununate luni, 21 mai, în ziua de prăznuire a ocrotitorilor spirituali ai urbei de pe Jiu, cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie săvârşită la Biserica „Sfinţii Împăraţi” de către IPS Părinte Mitropolit Irineu, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a rostit cuvânt de învăţătură despre viaţa şi contribuţia Sfinţilor Împăraţi la libertatea şi promovarea religiei creştine, amintind că aceştia sunt apărători ai dreptei credinţe şi mijlocitorii noştri în faţa Tronului ceresc. „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena sunt ajutători, mijlocitori şi rugători ai noştri înaintea Tronului ceresc. Căci dacă ei Îl iubesc atât de mult pe Dumnezeu, negreşit că dragostea lor se revarsă şi asupra noastră, aşa precum ne îndeamnă Mântuitorul Hristos: să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Sfântul Constantin a dat pentru prima dată libertate credinţei creştine, a încurajat şi sprijinit ridicarea de noi locaşuri de rugăciune şi de aşezăminte sociale pentru cei săraci, a unit Biserica în faţa ereziei lui Arie, organizând Sinodul I Ecumenic, acolo unde a fost întocmit şi primul document scris al credinţei noastre, Crezul pe care îl rostim la fiecare Sfântă Liturghie. El s-a lepădat astfel de tradiţiile păgâne ale strămoşilor săi, a urmat învăţătura înţeleaptă a mamei sale, devenind creştin şi, sub semnul Sfintei Cruci, a reuşit să-i biruiască pe păgâni. La rândul ei, Sfânta Elena s-a comportat ca o adevărată mamă pentru credincioşii creştini ai acelor vremuri. Pe săraci i-a ajutat, pe bolnavi i-a cercetat, pe cei trişti şi deznădăjduiţi i-a îmbărbătat chemându-i în Biserica lui Hristos spre a primi tămăduire sufletească şi trupească. Aşadar, împreună cu puterile cereşti, îi cinstim în fiecare an la 21 mai pe Sfinţii Împăraţi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena. Astfel că, în unitatea credinţei şi a neamului nostru, în unitatea tuturor sfinţilor, mărturisim pe Preasfânta Treime, una în fiinţă şi întreită în persoane şi ne rugăm Sfinţilor Împăraţi să mijlocească în continuare înaintea lui Dumnezeu pentru mântuirea sufletelor noastre”, a spus IPS Irineu.
Evenimentele organizate în cadrul Zilelor Municipiului Târgu Jiu cuprind numeroase spectacole de muzică ușoară, populară și folk, acțiuni cultural-artistice, expoziții, lansări de carte, târg al meșterilor populari din Oltenia, festival internațional de literatură și Festivalul Național de Teatru Zilele „Elvira Godeanu”. Ediția din acest an a Zilelor Municipiului Târgu Jiu este dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918 și cuprinde numeroase activități menite să marcheze așa cum se cuvine importanța pe care a avut-o municipiul Târgu Jiu în luptele din Primul Război Mondial.