„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
„Să ne dăruim în totalitate lui Dumnezeu”
Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova a devenit neîncăpătoare pentru numărul credincioşilor veniţi la rugăciune în cea de-a 30-a Duminică după Rusalii. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
Câteva sute de credincioşi craioveni au participat la Sfânta Liturghie, săvârşită de IPS Părinte Irineu în Catedrala Mitropolitană din Craiova. În cadrul slujbei euharistice a fost săvârşită şi hirotonia întru diacon a tânărului teolog Teodor Oiţă, pe seama Parohiei Golfin, Protoieria Craiova Sud, judeţul Dolj.
„Cele ce sunt cu neputinţă la oameni sunt cu putinţă la Dumnezeu”
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, IPS Părinte Mitropolit a detaliat învăţăturile pericopei evanghelice duminicale (Luca 18, 18-27), subliniind faptul că cea mai importantă lucrare a noastră pe calea către mântuire o reprezintă urmarea Mântuitorului Iisus Hristos. „În Evanghelia acestei duminici, Mântuitorul Iisus Hristos ne învaţă că adevărata cinstire a lui Dumnezeu presupune o dedicare totală, o predare cu toată fiinţa şi o urmare a Lui. Chiar dacă împlinirea poruncilor este importantă şi necesară, pasul decisiv pe calea mântuirii îl face omul atunci când devine următor al Mântuitorului, când se depărtează de lucrurile materiale pentru a fi pururi alături de Cel care are viaţa veşnică şi mântuirea noastră. Să reţinem însă că Mântuitorul nu are în vedere doar bogăţia pământească, nu se referă numai la cei ce deţin asemenea bogăţii, ci se referă şi la cei care nu sunt sub stăpânirea unor bogăţii materiale, dar sunt stăpâniţi de patimi, ispite şi dorinţe de a poseda asemenea bunuri. Şi pe acestea noi trebuie să le „vindem” şi să-i urmăm Domnului nostru Hristos. Pentru că, dacă avem dorinţe, dacă facem planuri şi, în general, întreaga noastră existenţă şi gândire este fără Dumnezeu, timpul cu aceste planuri şi gânduri este irosit în zadar, este un timp pierdut pentru ţelul pe care îl avem în această viaţă, dobândirea mântuirii sufleteşti, a vieţii celei veşnice în Împărăţia cerurilor. Aşadar, să ne dăruim în totalitate lui Dumnezeu, aşa cum spunem la Sfânta Liturghie: «Toată viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm!». Să avem acest curaj de a dărui viaţa noastră Domnului şi de a-L urma pe El! Să-L urmăm fără a ne mai uita înapoi, ci tot mereu înainte, acolo unde este adevărata noastră casă, acolo unde este adevărata noastră viaţă, idealul pentru care trăim pe acest pământ: Împărăţia lui Dumnezeu! Acolo unde vom fi primiţi cu dragoste de Tatăl ceresc: «Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii!» (Matei 25, 34). În concluzie, dacă şi noi ne întrebăm precum tânărul bogat din Evanghelie, «ce să fac pentru a moşteni viaţa veşnică?» şi dacă n-am primit răspuns, să insistăm prin post, prin rugăciune, prin milostenie, şi iată o vreme potrivită pentru aceasta, în Postul Naşterii Domnului, ca să primim răspuns de la Mântuitorul Iisus Hristos. În felul acesta, vom fi socotiţi şi noi în cartea celor aleşi şi chemaţi spre a moşteni Împărăţia cerurilor. Căci, ne asigură Mântuitorul în finalul Evangheliei de astăzi, «Cele ce sunt cu neputinţă la oameni sunt cu putinţă la Dumnezeu» (Luca 18, 27)”, a încheiat IPS Irineu.