„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Săptămâna duhovnicească în Cetatea Băniei
Luni, 19 februarie, începe Postul Sfintelor Paşti, cunoscut şi sub numele de Postul Mare, deoarece este cel mai mare şi mai aspru dintre posturile de peste an. Prima săptămână din acest post este numită în limbaj bisericesc „săptămâna duhovnicească“, după slujbele speciale ce sunt săvârşite în această perioadă în sfintele locaşuri de rugăciune.
Părintele protosinghel Vladimir Dărângă, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Craiova, ne-a precizat că, la Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, precum şi la paraclisele mitropolitane din municipiul Craiova, slujbele religioase din prima săptămână a Postului Mare debutează luni şi marţi (zile aliturgice) cu slujba Utreniei, urmată de Ceasurile 1, 3, 6, 9 şi Obedniţa. De luni până joi inclusiv, începând cu ora 17:00, se săvârşeşte, în cadrul Pavecerniţei Mari, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. De asemenea, miercuri şi vineri, după slujbele religioase de dimineaţă, se săvârşeşte Liturghia Darurilor înainte sfinţite.
Sâmbătă-dimineaţă vor fi săvârşite Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur şi slujba de pomenire pentru cei adormiţi, iar în prima duminică a Sfântului şi Marelui Post va fi oficiată Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, care se săvârşeşte doar de 10 ori în cursul anului bisericesc.
Programul liturgic special este săvârşit în această săptămână şi la paraclisul Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, unde slujbele religioase specifice vor fi completate cu o serie de conferinţe duhovniceşti susţinute de profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova. Ca în fiecare an la începutul perioadei Postului Mare, elevii seminarişti vor primi Taina Sfintei Împărtăşanii în cadrul Sfintei Liturghii.