„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
„Satul românesc - sat european”
Centrul judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale (CJCPCT) Gorj a organizat la finele săptămânii trecute cea de-a XVI-a ediţie a Simpozionului naţional „Satul românesc - sat european”. Activitatea, desfăşurată în parteneriat cu Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”, Primăria Runcu și cu asociaţiile culturale din Arcani, a fost consacrată unor prestigioase personalități culturale care au marcat spiritualitatea gorjeană în ultimul veac.
În prima zi a întâlnirii, la Runcu a fost evocată împlinirea a 85 de ani de la realizarea celor dintâi cercetări de folclor din Gorj. S-a făcut amintire de prima înregistrare de cântece gorjeneşti, pe fonograf, de către etnomuzicologul Constantin Brăiloiu. Membru al echipei de cercetare sociologică coordonată de către profesorul Dimitrie Gusti, marele om de cultură s-a aflat în comuna gorjeană între anii 1932 şi 1936. În cea de-a doua zi, în sala de consiliu de la Primăria Arcani, a fost omagiat prestigiosul dascăl şi folclorist Grigore Pupăză, cercetător de pe Valea Jaleșului și animator cultural pentru această zonă.
Prelegeri despre opera lui Constantin Brăiloiu
În cadrul discuţiilor organizate la Runcu, prof. Viorel Gârbaciu a reiterat faptul că „etnomuzicologul Constantin Brăiloiu este un adevărat deschizător de drumuri într-un domeniu de o mare importanță în privința cunoașterii poporului nostru, fiind un precursor care a pus bazele muzicii țărănești de taraf din Gorj”. La rândul său, prof. univ. dr. Ion Mocioi a amintit că „Brăiloiu a fost un pic gorjean prin străbunicii lui, dar va rămâne în istorie prin faptul că a dezvoltat metodologia elaborată a folclorului muzical din țara noastră. El s-a dovedit a fi un mare savant, trăind auster şi chiar murind sărac. A fost primul cercetător care în 1937 a folosit fonograful electric. Va trebui să ne gândim la un simpozion anual «Constantin Brăiloiu»”. Prof. Zenovie Cârlugea a spus că, „în adâncul său, cultura populară este expresia sacralității satului românesc, iar pr. Ion Popescu a punctat faptul că esența educației constă în cultul eroilor și al sfinților”. La finele primei zile a lucrărilor, organizatorii au prezentat seria nouă a revistei „Crinul Satelor”. A fost totodată apreciată editarea primei hărți culturale a județului Gorj!
Profesorul Grigore Pupăză, evocat la Arcani
Duminică, 27 septembrie, sala de consiliu a Primăriei Arcani s-a dovedit neîncăpătoare pentru auditoriul interesat de evocarea profesorului Grigore Pupăză. Moderatorul lucrărilor a fost nimeni altul decât prof. Dan Pupăză, fiul regretatului cercetător. „E o mare cinste pentru locuitorii Jaleșului și pentru familia mea că azi sărbătorim acest minunat eveniment.
În timpul războiului, tatăl meu a luat o bucată de pământ din Basarabia, pe care am păstrat-o zeci de ani în bibliotecă, iar apoi a sădit-o la noi în grădină”, a spus prof. Dan Pupăză. Şi aici au luat cuvântul personalităţi de seamă ale culturii gorjene, evocând binecuvântarea şi darurile cu care Dumnezeu a înzestrat aceste meleaguri româneşti.
În partea de final a întâlnirii au fost lansate cărţile „Dascălii, averea României” şi „Contribuţii la monografia folclorică a Văii Jaleşului”, semnate de Grigore Pupăză și publicate la Editura CJCPCT Gorj.