„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Şcoala de vară - Harşu la cea de a VI-a ediţie
Biserica „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana”-Harşu din Craiova găzduieşte de săptămâna aceasta cea de-a VI-a ediţie a Şcolii de vară. Activitatea se desfăşoară pe durata a două săptămâni, fiind organizată de parohie în colaborare cu Asociaţia „EduLife”.
Luna iunie are şi anul acesta o importanţă deosebită pentru tinerii din Parohia craioveană „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana”-Harşu din Craiova. De săptămâna aceasta, aici au început activităţile Şcolii de vară, proiect de catehizare organizat în parteneriat cu Asociaţia „EduLife”. Alături de 150 de participanţi, elevi şi liceeni de la mai multe instituţii şcolare din Craiova, se află preotul paroh Viorel Dică şi doamna preoteasă, prof. Alina Dică, cadru didactic la Liceul Sportiv „Petrache Trişcu” din Craiova şi preşedinte al Asociaţiei „EduLife”.
„Alternative folositoare de petrecere a timpului liber”
Prima zi de activităţi, luni, 18 iunie, a fost deschisă printr-o slujbă de Te Deum, săvârşită în biserica parohială. Copiii au primit binecuvântarea preotului, care s-a rugat, de asemenea, pentru luminarea minţii şi rezultate bune la învăţătură. Au urmat întâlnirile pe grupuri de lucru, în care au fost implicaţi mai mulţi profesori şi voluntari, apropiaţi colaboratori ai proiectului „Şcoala de vară – Harşu”. „Pentru al VI-lea an consecutiv, parohia noastră organizează acest proiect catehetic, dedicat exclusiv tinerilor din oraş. Este o bucurie să fim alături de ei, să le oferim alternative folositoare de petrecere a timpului liber, de cunoaştere a tradiţiilor româneşti şi a moştenirii noastre ortodoxe. Suntem, de asemenea, încredinţaţi că lucrarea noastră va aduce folos şi roadă pe mai târziu în viaţa copiilor şi a tinerilor noştri”, a spus pr. paroh Viorel Dică.
Între activităţile organizate în curtea bisericii parohiale, copiii înscrişi în proiectul „Şcoala de vară - Harşu” vor vizita mai multe instituţii de cultură şi muzee din oraş, vor lua lecţii de prim ajutor de la reprezentanţii „Crucea Roşie” - Craiova, vor lua lecţii de engleză etc. Finalul întâlnirii de anul acesta va fi încununat de tradiţionalul pelerinaj la mănăstirile oltene.
Tradiţie istorică de peste 200 de ani
Biserica Harşu este situată în apropierea Pieţei Centrale din Craiova, fiind cunoscută după numele ctitorului ei, Aşu Sîn Traian Ot Vrast, cel care a ridicat-o în perioada 1802-1806. În preajma anului 1800, Aşu avea în antrepriză târgul săptămânal al oraşului, care se întindea pe terenul dintre biserică şi locul pe care sunt construite astăzi Penitenciarul şi fostul Regiment 26 Rovine. Târgul aducându-i venituri, a zidit această biserică chiar în apropierea lui. De aceea, în catagrafia bisericilor oraşului Craiova din anii 1813-1815, biserica este înscrisă sub numele „Ot Oborul Târgului”, adică „de afară”.
În cei peste 200 de ani de existenţă, sfântul locaş a suferit mai multe reparaţii şi renovări, ultima fiind încheiată în 2008, la 7 septembrie, când biserica a fost resfinţită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu. În ultimii ani, în curtea sfântului locaş a fost ridicată şi o capelă închinată Sfântului Irodion de la Lainici.