„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Şcoli de vară în Arhiepiscopia Râmnicului
În Parohia „Valea Bisericii”-Orlești din Protoieria Drăgășani a început de săptămâna aceasta cea de a 4-a ediție a Școlii de vară „Sfântul Evanghelist Luca”. Activităţi similare pentru copii şi tineri au avut loc şi în Parohia Brezoi I din Protopopiatul Călimăneşti, gazdă şi organizatoare a celei de a 7-a ediţii a Şcolii de vară „Prietenii lui Hristos”.
Tinerii din parohia vâlceană „Valea Bisericii”-Orleşti se bucură de activităţi interactive, cântece, joc şi voie bună, în cadrul Şcolii de vară „Sfântul Evanghelist Luca”. Proiectul educațional-cultural este organizat prin implicarea preotului paroh Luca-Georgian Sîia și a profesorului Dragoș-Teodor Zaharia, președintele Asociației „Hrană pentru Trup și Suflet” din Orlești. Programul întâlnirilor este gândit pentru elevii și tinerii aflați în vacanță, în scopul de a lua parte la mai multe ateliere vocaționale: muzică vocal-instrumentală, ansamblu de dansuri, teatru, meșteșuguri tradiționale, pictură și desen, jocurile copilăriei, drumeții și trasee cu bicicletele, competiții sportive, dar și ateliere de comunicare și limbi străine. De asemenea, tinerii participă la Sfânta Liturghie, la Vecernie și la catehezele desfășurate la biserică. „Ne bucurăm în mod deosebit că ceea ce am început în urmă cu 4 ani, proiectul acesta de petrecere a timpului liber într-un mod organizat de către tinerii noștri, a luat o mare amploare în parohie, dar și în zonele limitrofe comunei Orlești, în acest an participând 90 de copii și 30 de voluntari, care desfășoară atelierele Școlii de vară, după un program săptămânal realizat în colaborare cu toți partenerii implicați: parohia noastră, Parohia Blejani-Scundu, școlile gimnaziale Orlești, Ionești, Scundu și Tudor Vladimirescu din Drăgășani, alături de primăriile din localitățile amintite și Asociația «Hrană pentru Trup și Suflet» din Orlești”, a precizat părintele Luca-Georgian.
Tabăra a început cu un moment de rugăciune, preoții implicați în organizarea manifestărilor educaționale săvârșind slujba de Te Deum.
La această ediție, deschisă în data de 3 iulie, participă și 10 tineri voluntari belgieni, membri ai Asociației internaționale „Jeunes en Roumanie”, care desfășoară timp de o săptămână ateliere educaționale în limba franceză și limba engleză.
Şcoala de vară „Prietenii lui Hristos” din Parohia Brezoi I
Timp de șase zile, în perioada 2-8 iulie, în Parohia Brezoi I, din Protopopiatul Călimăneşti, s-a desfășurat prin Sectorul învățământ și activități cu tineretul, a Arhiepiscopiei Râmnicului, a 7-a ediţie a Şcolii de vară „Prietenii lui Hristos”. Școala de vară a avut loc sub coordonarea preoților Daniel Preoteasa şi Vasile Marian Chima, iar pe parcursul unei săptămâni, peste 50 de copii au luat parte la diferite ateliere, au purtat discuţii pe tema filmelor religioase vizionate în sala de activităţi a parohiei, au participat la întreceri sportive, au mers în pelerinaj la mănăstirile din apropiere, au vizitat muzeul din comuna Titeşti.
În acest an, la şcoala de vara au participat şi copii din parohiile Grebleşti şi Câineni, fiind însoţiţi de preoţii Daniil Negoescu şi Iulian Bărbuş. „În desfășurarea proiectului au fost implicate mai multe instituții: Primăria Brezoi, Primăria Titeşti, Muzeul Titeşti, Liceul Gheorghe Surdu Brezoi, Parcul Naţional Cozia, însă merite deosebite se cuvin doamnelor Angela Tomaselli, pictor Maria Butollo, Sidonia Rădulescu, înv. Cristiana Pirtea, înv. Veronica Fereştean, înv. Carmen Croce, înv. Diana Nicolaescu, prof. Livia Goşoiu, prof. Luiza Botă, prof. Ion Dobrin, prof. Maria Dobrin, Lavinia Cojocaru, Ana Paul”, a subliniat părintele Daniel Preoteasa.