„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Serbarea Seminarului Teologic din Craiova
Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova a deschis joi, 10 decembrie, regalul de colinde organizat de Arhiepiscopia Craiovei sub genericul „Hristos Se naşte, măriţi-L!”, în perioada 10-23 decembrie. Evenimentul, desfăşurat în prezenţa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a reunit Corala Seminarului Teologic şi Grupul psaltic al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, sub bagheta dirijorală a prof. dr. Victor Şapcă.
Sala mare a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova a răsunat de cântul colindelor, joi, 10 decembrie, în cadrul Concertului de colinde, tradiţii şi obiceiuri de Crăciun, susţinut de Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul”. Evenimentul a fost prezentat de conf. dr. Gabriela Rusu Păsărin, vicepreşedinte al APOR Craiova. Talentul şi harul tinerilor elevi seminarişti au încântat inimile şi sufletele celor câteva sute de persoane prezente în sală. Colindele s-au împletit astfel într-un mod armonios cu teatrul creştin şi poezia religioasă, cu obiceiurile şi tradiţiile populare olteneşti, transpuse în scenă de tinerii seminarişti.
Crăciunul, „o sărbătoare ce face legătura între cer şi pământ”
În cuvântul de binecuvântare adresat la începutul concertului, IPS Părinte Mitropolit Irineu a subliniat încărcătura emoţională deosebită pe care o trăim în fiecare an de praznicul Naşterii Domnului. A arătat că momentele deosebite de pregătire pentru praznic îl aşază pe om în atmosfera sfântă care face legătura într cer şi pământ. „Deşi sărbătorim Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos de atâţia ani, în fiecare an trăim şi simţim ceva nou, ceva ce nu a mai fost înainte. Şi aceasta din cel puţin două motive: în primul rând Dumnezeu este irepetabil, iar în al doilea rând, nici noi nu mai suntem aceiaşi, nu mai suntem cei din anii trecuţi. De aceea vorbim de daruri noi cu o încărcătură spirituală şi emoţională deosebită, de o sărbătoare cu o dimensiune ce depăşeşte stadiul nostru fizic, o sărbătoare ce face legătura între cer şi pământ, între om şi Dumnezeu. Cunoaştem foarte bine faptul că simţirea noastră ortodoxă s-a născut odată cu poporul român. Colindul vine tot de atunci, neavând un autor anume, ci aparţinând întru totul sufletului nostru românesc. Nu este un simplu cântec, nici o simplă poezie, ci vorbim despre un imn de rememorare a celor întâmplate în ieslea din Betleem şi totodată de slava adusă lui Dumnezeu. În zilele de sărbătoare ne aducem aminte mai mult ca oricând de cei dragi, de oamenii de lângă noi, pentru că dacă bucuria nu este împărtăşită, dacă este egoistă, nu este o bucurie reală. De aceea, în colinde ne regăsim buni, generoşi, milostivi, într-un cuvânt, mai plăcuţi lui Dumnezeu. Şi pentru a deveni cu adevărat mai buni, mai milostivi, prefaţăm marile sărbători cu post şi rugăciune, împletite cu fapta bună, pentru a le întâmpina cu sufletul curat. Toate aceste stări, toate aceste trăiri sunt înmănuncheate în colindele noastre strămoşeşti”, a spus IPS Irineu.