„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Sfânta Cuvioasă Parascheva, cinstită de credincioşii olteni
Duminică, 14 octombrie, de praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva, mai multe mănăstiri şi biserici din Mitropolia Olteniei şi-au serbat hramul. În Arhiepiscopia Craiovei, credincioşii s-au adunat la rugăciune la Mănăstirea Popânzăleşti, închinată de Sfântul Ierarh Calinic sfintei cuvioase. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte părintele arhimandrit Vladimir Dărângă, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Craiova, şi pr. Grigore Vulcănescu, protoiereu al Protopopiatului Craiova Sud.
În Cetatea Băniei, Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost cinstită în chip deosebit de credincioşii Parohiei „Stântul Ierarh Petru Movilă”, fiind aici rânduită drept cea de-a doua ocrotitoare a sfântului locaş. Praznicul a început de sâmbătă seară, când părinţii slujitori au purtat în procesiune împrejurul bisericii racla în care sunt aşezate veşmintele sfintei. A doua zi au fost săvârşite Acatistul Sfintei şi Sfânta Liturghie.
În municipiul Drobeta-Turnu Severin, la biserica Parohiei Schela Nouă, numeroşi credincioşi au luat parte la slujbele închinate Sfintei Cuvioase Parascheva. În ajunul sărbătorii s-a săvârşit slujba Vecerniei Mari cu Litie. A doua zi, părinţii slujitori au împlinit rânduiala Utreniei și Sfânta Liturghie. Piatra de temelie a bisericii din Schela Nouă a fost pusă în toamna anului 1993 de către IPS Părinte Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei. În anul 1996 au fost începute lucrările la fundaţia aşezământului religios, iar pe 5 iunie 2005 noul locaş de cult a fost sfinţit. Ctitorul Bisericii „Cuvioasa Parascheva” este Iorgu Boştină, un locuitor al cartierului Schela, care se stabilise în Statele Unite ale Americii, mutat la Domnul de câțiva ani. Acesta a considerat că din averea pe care i-a dat-o Dumnezeu trebuie să folosească o parte și pentru construcţia unei biserici în zona în care s-a născut, care să dăinuie peste veacuri după trecerea sa la cele veşnice.
Tot în cinstea Cuvioasei au îmbrăcat veşmânt de praznic mănăstirile Pătrunsa și Cozia Veche din Arhiepiscopia Râmnicului, Biserica `Sfântul Nicolae”-Brânduşa din Craiova, precum şi biserica parohială din localitatea gorjeană Strâmba-Jiu. Ultimul locaş de închinare, construit din lemn, în stil maramureşean, a primit vizita unui grup de pelerini craioveni de la Biserica „Sfinţii Împăraţi”-Obedeanu.