„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Sfântul Haralambie, sărbătorit în Craiova
Biserica „Sfântul Haralambie”-Harşu din Craiova a îmbrăcat haine de sărbătoare miercuri, 10 februarie, pentru a-şi cinsti aşa cum se cuvine ocrotitorul spiritual. Bucuria duhovnicească a numeroşilor credincioşi prezenţi la eveniment a fost sporită de prezenţa Întâistătătorului Bisericii din Oltenia, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit aici Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Momentele liturgice ale praznicului, începute marţi seară cu slujba Vecerniei unită cu Litia, s-au încheiat după Sfânta Liturghie cu o slujbă de Parastas întru pomenirea ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş.
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre jertfa mucenicească şi harul vindecător al Sfântului Haralambie. „Ca ierarh chemat să sfinţească poporul lui Dumnezeu, Sfântul Haralambie şi-a îmbogăţit harul sfinţitor prin cununa muceniciei, jertfa supremă pe care un om o poate face în lumea aceasta pe altarul credinţei întru Hristos. Aşa se face că Sfântul Haralambie, care s-a sfinţit ca arhiereu şi ca mucenic, fapt pentru care îi şi spunem Sfântul Sfinţit Mucenic, se sfinţeşte continuu, fără să se oprească vreodată. Se sfinţeşte ajutând pe cei care sunt în suferinţele bolilor, în nevoi şi necazuri. De asemenea, ne încredinţează că şi noi putem creşte spre sfinţenie odată cu viaţa curată, cu săvârşirea de fapte bune, pentru că oricine se înalţă spre Dumnezeu este înălţat şi mai mult, şi mai sus, spre culmile desăvârşirii. Iată de ce sărbătoarea închinată Sfântului Haralambie, ocrotitorul acestei parohii, este un motiv de mare bucurie pentru sufletele noastre. O bucurie ce ne încurajează să urmăm modelele de viaţă curată şi de jertfelnicie a sfinţilor lui Dumnezeu. Căci, dacă sfinţii, proveniţi din oameni obişnuiţi ca şi noi, au biruit, şi noi putem birui. Iar prin prezenţa sfinţilor în Biserica noastră avem certitudinea că Biserica ne conduce spre locul de fericire pregătit de Mântuitorul Hristos celor ce urmează Lui. Aşadar, să-l cinstim pe Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie făcătorul de minuni, ocrotitorul şi tămăduitorul tuturor oamenilor aflaţi în boli şi suferinţe şi să-l avem permanent ca model şi exemplu de mărturisitor al credinţei creştine în faţa oamenilor, atât în cuvânt, cât şi în faptă, exemplu de felul cum trebuie să ne încredinţăm trupul şi sufletul Mântuitorului Iisus Hristos, spre a deveni şi noi vrednici moştenitori ai Împărăţiei celei veşnice a cerurilor”, a spus IPS Irineu.